"Podrška Francuske za datum"

Francuska podržava Srbiju u naporima kako bi dodeljivanje datuma u junu za početak pregovora sa EU postalo izvesno, kaže potpredsednica Vlade Suzana Grubješić.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.02.2013.

15:27

Default images

Ona je istakla da su za to ključni dinamika dijaloga s Prištinom i uspeh u postizanju vidljivog i održivog napretka po tom pitanju.

U okviru prve zvanične posete Francuskoj, Grubješićeva se sastala danas sa francuskim ministrom za evropske poslove Bernarom Kaznevom i savetnikom predsednika države Fransoa Olanda Polom Žan-Ortizom.

Grubješićeva je, nakon sastanka, istakla da je od sagovornika dobila punu podršku za proevropsku politiku nove vlade, ali i da oni pažljivo posmatraju šta se u Srbiji radi i kakva je dinamika, pre svega, dijaloga s Prištinom, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

"Francuzi očekuju da poštujemo zaključke Evropskog saveta iz decembra prošle godine, tu je tačno navedeno šta treba da se uradi, a ono što je ključno i što svi ponavljamo, ali od toga ne možemo da pobegnemo, jeste napredak u dijalogu sa Prištinom i to je ono što sve njih interesuje", rekla je Grubješićeva Tanjugu.

Ona je dodala da poslednji susreti predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića zaista doprinose vidljivom napretku u takozvanoj normalizaciji odnosa s Prištinom.

Tokom današnjih razgovora posebno je naglašeno da Srbija treba da nastavi i unutrašnje reforme, naročito u oblastima borbe protiv korupcije, reforme pravosuđa i ekonomije, navodi se u saopštenju.

"Sa velikim zadovoljstvom sam informisala sagovornike o napretku Srbije na svim poljima, od ekonomije preko borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije do ispravke iz prethodne reforme pravosuđu i oni to znaju i cene", rekla je Grubješićeva.

Ona je napomenula da su joj oba sagovornika rekla da treba nastaviti reforme, što će reći, kako je navela, da je "potrebna stabilnost da bi Srbija nastavila da ovako dobro radi kao u poslednjih nekoliko meseci, jer taj napredak je vidljiv, to niko ne može da ospori".

"Mi smo sa reči vrlo brzo prešli na dela i rezultati su vidljivi", istakla je ona.

Potpredsednica Vlade je svojim sagovornicima ponovila jasan stav Srbije da želi da bude deo porodice evropskih naroda i da su sve snage Srbije usredsređene na to da do juna dobijemo datum za početak pregovora sa EU, jer bi svako odlaganje dobijanja datuma za Srbiju bilo, najblaže rečeno, obeshrabrujuće.

Takođe, potpredsednica će se sutra obratiti u Nacionalnoj skupštini Francuske na sednici Komiteta za spoljne poslove, gde će poslanike upoznati sa aktivnostima srpske vlade na polju evropskih integracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: