Zakon o Južnom toku podržava većina

Skupština je završila načelnu raspravu o zakonu o “Južnom toku”, koji bi trebalo da ubrza eksproprijaciju zemljišta i pripremu terena za izgradnju gasovoda

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.02.2013.

15:10

Default images

Predloženi zakon dobiće podršku većine u parlamentu.

LDP i LSV neće podržati zakon, dok DS pozitivan stav uslovljava usvajanjem amandmana koji će omogućiti da se građani izjasne o predloženoj eksproprijaciji.

Poslanici sutra nastavljaju rad raspravom o potvrđivanju nekoliko međunarodnih konvencija iz oblasti železničkog saobraćaja i iz oblasti rada.

Podršku predloženom zakonu o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i pribavljanja dokumentacije radi realizacije izgradnje sistema za transport prirodnog gasa "Južni tok", najavile su stranke vladajuće većine, opozicione DSS, SVM i SPO-DHSS, dok je neprihvatljiv za LDP I LSV.

"Bilo bi poštenije da su predvideli da Rusija tenkovima uđe u Srbiju i zauzme njenu teritoriju, budući da je predlog zakona skandalozan i ključno je pitanje koliko će slučajeva Keneta (Radoslav Savatijević) biti kada se zakon primeni", rekao je poslanik LDP Bojan Đurić, ukazujući na to da se radi o eksproprijaciji 10.000 parcela.

Đurić je kazao da je možda za nekog projekat "Južni tok" "mega ili giga projekat", ali da će za one kojima će zemljište biti oduzeto to biti nova 1945. ili 1948. godina, zbog čega LDP ne može da podrži donošenje zakona.

Demokrate će podržati predloženi zakon ukoliko se eksproprijacija uskladi sa Ustavom i postojećim zakonima, pre svega Zakonom o planiranju i izgradnji.

"DS je podnela amandman koji treba građanima da omogući da se izjasne o eksproprijaciji", rekao je demokrata Aleksandar Senić.

LSV je navela da je oko projekta "Južni tok" u velikoj nedoumici, budući da je NIS pre četiri godine"poklonjen Rusiji" i zaključen je energetski sporazum s Rusijom u kome je ona bila favorizovana u odnosu na Srbiju.

LSV nije jedina stranka koja je ukazala na nepovoljan položaj Srbije u tom sporazumu, posle čega je ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila da će to ministarstvo uraditi sve što može da se poboljša status Srbije u energetskom sporazumu s Rusijom.

"Slažem se i meni je veoma žao što je Srbija jedina zemlja od svih koje su potpisale energetski sporazum koja nema taj partnerski odnos 50-50 odsto. Postoji mogućnost da kroz dalje razgovore, kroz tranzitne takse, tu poziciju srpske strane učinimo boljom nego što jeste, a ona je 49 odsto. Sada je stvar pregovora da država dobije što više može, a mi ćemo se maksimalno potruditi", rekla je Mihajlovićeva.

DSS snažno podržava donošenje predloženog zakona, saopštio je poslanik Nenad Popović i podsetio da on proizlazi iz naftno-energetskog sporazuma s Rusijom koji je potpisan u vreme vlade Vojislava Koštunice.

SVM će, kako je najavio šef poslaničke grupe te stranke Balint Pastor, podržati predloženi zakon, jer želi da se investira u privredu i infrastrukturu, ali da očekuje od Vlade Srbije da zaštiti suverenitet Srbije i u ekonomskom smislu, a ne samo u političkom smislu.

"Ne bi trebalo nijednoj državi na svetu dozvoliti da Srbiju dovede u neravnopravan položaj", ukazao je Pastor, koji je rekao i da je predloženi zakon jedna karika energetskog sporazuma s Rusijom za koji ta stranka pre četiri godine nije glasala, jer je Rusija u njemu favorizovana, a Srbija je stavljena u neravnopravan položaj.

I poslanički klub SPO-DHSS će podržati predloženi zakon, a poslanik tog kluba Mirko Ćikiriz napomenuo je da se pri njegovom donošenju mora voditi računa o interesu države.

I on se osvrnuo na energetski sporazum s Rusijom, navodeći da je ta zemlja odlično vodila računa o svojim interesima, a da je Srbija manje vodila računa o svojim interesima.

Vladajuće SPS, URS, PUPS, NS, JS i SDPS poručile su da projekat "Južni tok" predstavlja jedan od najvažnijih projekata, od koga će korist imati i građani i država, budući da će obezbediti redovno snabdevanje gasom, pravo na naplatu takse za tranzit preko naše zemlje, a uticaće i da Srbija postane atraktivnija za investitore.

"Radi se o vrlo važnom predlogu zakona koji se tiče najvažnijeg projekta za Srbiju u ovom veku, bar za sada. Radi se o projektu vrednom više od 16 milijardi evra, koji će omogućiti da preko 30 milona domaćinstava u Evropi bude snabdeveno gasom", rekao je šef poslanika URS Vladimir Ilić.

Ministarka Mihajlović je napomenula da građani neće biti oštećeni i da će usvajanje predloženog zakona omogućiti da pod budnim okom države i opština niko ne bude oštećen.

"Treba da učinimo zaista sve da se u ovoj zemlji investira što više. Ovaj zakon je u cilju što brže izgradnje 'Južnog toka', koji će omogućiti gasnu stabilnost, ali i pokrenuti operativu, zaposliti ljude, doneti investicije", naglasila je Mihajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: