"Reforma pravosuđa dobila podršku"

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da je od evropske komesarke za pravosuđe Vivijan Reding dobio "veliku podršku za pravac reforme pravosuđa" u Srbiji.

Izvor: Beta

Utorak, 12.02.2013.

00:07

Default images

On je istakao da je komesarka Reding ukazala da je to "od ključne važnosti za Srbiju kao državu i za evropski put Srbije".

Od Srbije se traži, objasnio je ministar Selaković, da "depolitizuje svoje pravosuđe, da od njega napravi mnogo efikasniji i odgovorniji sistem, granu vlasti koja će državu i građane štititi od svake vrste samovolje i štiti prava tih građana".

Selaković je rekao da je u razgovoru sa komesarkom Reding i, takođe, s sa direktorom za Zapadni Balkan Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje EU Pjerom Mirelom, bilo reči i o koracima koje srpske vlasti treba da još urade da bi Srbija dobila datum pregovora o članstvu s Evropskom unijom.

A to su, po njegovim rečima, sve delatnosti cele srpske vlade i posebno ministarstva pravde u bitki protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Tu očekujemo usvajanje strategije, ali i jačanje institucija koje moraju da dobiju 'vetar u leđa' koji je potreban da se bave svojim poslom, da se liše pristrasnog političkog uticaja i tako doprinose većoj pravnoj sigurnosti", istakao je on.

Srpski ministar je napomenuo da se u razgovorima sa zvaničnicima Evropske komisije u suštini "procenjuje da li je naš sistem u stanju da obezbedi vladavinu prava".

"U ovom trenutku njegovo stanje nije na zavidnom nivou, ali", predočio je Selaković, "ono što mi preduzimamo jeste upravo usmereno na menjanje tog stanja".

A, stavio je do znanja srpski ministar, reforma pravosuđa "od ogromnog značaja za reforme u Srbiji", kad je reč o izgradnji pravosudnog sistema bitki protiv korupcije.

Selaković je istakao da je komesarku Reding upoznao da se u Srbiji okončava rad na strategiji za reformu pravosuđa u idućih pet godina.

On je naveo da je evropskoj komesarki izložio da će u iduća dva meseca biti usvojen i sproveden zakon kojim će se proširiti mreža osnovnih sudova u Srbiji.

I, kako je dodao, u razgovoru s Vivijan Reding je ukazano i na "vrlo bitnu stvar, a to je bolje definisanje disciplinske odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija, bolje delovanje disciplinske komisije, disciplinskog tužioca".

"A da ljudi u Srbiji shvate u punom smislu šta to znači, reč je o tome da ako se desilo da je, u skladu s odlukama Ustavnog suda, došlo do vraćanja nekog ko ne bi trebalo da bude vraćen u nekim drugim okolnostima, odnosno ako je postavljen a nije to zasluživao, onda, mada se odluka Ustavnog suda mora ispoštovati, ako postoje dokazi za nedostojnost, nestručnost, za onesposobljenost, onda te dokaze treba predstaviti".

Selaković je naveo da onda nadležni organi treba da "rade svoj posao, a to su Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca i tim organima moramo pružiti maksimalnu podršku, a oni moraju da se potrude da svoje nadležnosti upražnjavaju i primenjuju mnogo, mnogo više nego što je to rađeno u prethodnom periodu".

A tad su se Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, prema njegovim rečima, "silom prilika uglavnom pravili pitanjem izbora i revizije izbora".

Na pitanje da li time misli i na slučaj sudije Nate Mesarović, Selaković je rekao da smatra da je tu "stvar potpuno jasna, jer postoji odluku Ustavnog suda koja je obavezujuća i izvršna za sve državne organe".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: