"Haotično stanje u medijima"

Mediji u Srbiji sazreli su u ratovima, mržnji, sankcijama, a sve to uzrok je današnjeg haotičnog stanja koje podseća na sliku devedesetih.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.02.2013.

22:18

Default images

To su zaključili u Novom Sadu učesnici okruglog stola o ''medijskim slobodama i politici nasilja'' održanog u organizaciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić rekao je da je "očigledno da stanje u medijima podseća na sliku devedesetih, iako niko ne želi da se vrate te godine", kao i da se haotično stanje nije sredilo demokratizacijom društva, iako se to očekivalo.

On je, kako je saopšteno na vebsajtu Vlade Vojvodine, rekao na okruglom stolu, da je veliki broj medija sredstvo za promociju nacionalističke ideologije, govora mržnje i politike nasilja.

On je ocenio i da je "slika štampanih medija na kioscima jeziva, naslovi naslovi puni uvreda, spletki i opscenih reči", što sve pdoseća na devedesete.

Grujić smatra i da je najveći problem to što je “govor mržnje otišao predaleko pa se tako preti i RTV-u, urednicima i rukovodiocima, a kao primer naveo je novinara Dinka Gruhonjića.

Šefica Misije OEBS-a u Srbiji Dragana Nikolić Solomon istakla je da je OEBS javno osudio "govor mržnje i pretnje, koje su se u poslednje vreme mogle čuti preko medija".

Srbija je, dodala je Solomon, prema istraživanjima, na 69. od 179 mesta na koja se rangiraju zemlje na osnovu ostvarenih sloboda u medijima.

Nikolić-Solomon je naglasila da bi se ''ugled Srbije poboljšao da se sve ove stvari nisu desile u poslednje vreme i zato moraju biti rešene odmah zakonskim putem. Ona je napomenula da je, u saradnji sa Ministarstvom za kulturu i informisanje, u toku proces donošenja dva veoma važna zakona, o elektronskim medijima i o javnom informisanju.

Podsetila je i da uskoro počinje javna rasprava o tome i pozvala "da svi zajedno u tome učestvujemo".

Nezavisno udruženje novinara Srbije, čiji je predsednik Vukašin Obradović takođe je učestvovao u raspravi, i javno je, osudio pretnje, govor mržnje i nasilje sa kojim pojedini mediji vode uređivačku politiku.

''Nije vreme za ćutanje i povlačenje", naglasio je Obradović.

O napadima na Javni servis Radio televizije Vojvodine (RTV) govorila je programska direktorka te kuće Sanda Savić, koja je, takođe, istakla da sve što se dešava, kao što su napadi na nju lično, kao i na televiziju, asocira na devedesete godine, zbog čega se ''ne sme ćutati, već o svemu treba javno govoriti i braniti novinarski identitet''.

Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, rekao je da će to udruženje uputiti pismo predsednku Vlade Ivici Dačiću, potpredsedniku republičke Vlade Aleksandru Vučiću, ambasadama u Srbiji, organizacijama za zaštitu ljuskih prava, kao i organizacijama za zaštitu novinara, u kojem će ih detaljno obavestiti o aktuelnoj medijskoj sceni Srbije i Vojvodine, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: