Sledeći papa biće crnac?

Već nekoliko godina u Vatikanu se "šuška" da bi Katolička crkva mogla dobiti prvog crnog papu, a to se ponovo aktuelizovalo današnjom papinom odlukom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.02.2013.

14:30

Default images

Kao najizgledniji kandidat za naslednika Jozefa Racingera, tj.pape Benedikta XVI, koji je danas objavio da se povlači s dužnosti 28. februara, već duže slovi 64-godišnji kardinal Piter Turkson iz Gane, predsednik Papinog veća za pravdu i mir.

Turksonu pogoduje i njegova mladost, prenose strani mediji pozivajući se na crkvene krugove.

Agencija Rojters navodi da "možda dolazi vreme da Svetu stolicu preuzme neko ko nije iz Evrope", kao i da je sasvim moguće da titulu pape ponese neko iz Latinske Amerike.

"Znam mnogo biskupa i kardinala iz Latinske Amerike koji bi mogli da preuzmu tu odgovornost. Crkva i njena univerzalnost nas uče da centar hrišćanstva nije u Evropi", rekao je nedavno nemački nadbiskup Gerhard Miler.

Švajcarski kardinal Kurt Koh se takođe slaže da budućnost Rimokatoličke crkve nije u Evropi i ističe da bi bilo dobro kada bi "sledeći put kandidati bili i iz Afrike i Južne Amerike".

"Da, glasao bih za njih, ako bi imali iste kvalifikacije kao neko iz Evrope", rekao je Koh za ciriške medije krajem prošle godine.

Za sada nema zvaničnih kandidata, a Rojters je sastavio listu "papabilija" (potencijalnih papa) koji se najčešće spominju u javnosti.

Lista je po abecednom redu:
  • Žoao Braz de Aviz (Brazil, 65 godina), veruje se da je uneo "svežu krv u Vatikan", čvrsto se zalaže za davanje prednosti siromašnima u latinoameričkoj teologiji oslobođenja, a protiv je "neumerenosti" onih koji zagovaraju ovaj svojevrsni hrišćanski socijalizam. Ne ide mu na ruku to što je relativno nepoznat
  • Timoti Dolan (SAD, 62), nadbiskup Njujorka je od 2009. godine, kada je postao i "prvi glas američkog katoličanstva". Kako navodi Rojters, njegov vedar duh i dinamičnost su impresionirali Vatikan. Ipak, neki krugovi ne žele "superpapu" i njegov neposredan stil je za mnoge "previše američki"
  • Mark Oule (Kanada, 68), čovek na čelu Kongregacije biskupa je jednom rekao da mu je "noćna mora da postane papa". Ipak, spominje se kao kandidat, a ne ide mu na ruku sekularnost njegovog rodnog Kvebeka
  • Đanfranko Ravazi (Italija, 70), ministar kulture Vatikana od 2007. godine. Cenjen, ali njegova biografija bi mogla da mu šteti ako kardinali budu želeli iskusnog sveštenika, a ne profesora na mestu pape
  • Leonardo Sandri (Argentina, 69), "transatlantska figura" u konkurenciji, rođen u Buenos Ajresu u italijanskoj porodici. Bio je na trećoj poziciji po rangu u Vatikanu, kao čovek zadužen za kadrove 2000-2007 godine. Ipak, nema previše iskustva, a to što je zadužen za "istočne crkve" ne stavlja ga u prvi red kandidata
  • Odilo Pedro Šerer (Brazil, 63), najjači kandidat Latinske Amerike. Nadbiskup Sao Paula, konzervativac za Brazilce, umeren za ostatak sveta. Ipak, porast broja protestanata u Brazilu ne ide mu na ruku.
  • Kristof Šoenborn (Austrija, 67), bivši učenik pape Benedikta, označen kao "materijal za papu" još devedesetih godina.
  • Anđelo Skola (Italija, 71), milanski nadbiskup, odnosno čovek na mestu koje je "odskočna daska" za Vatikan. Mnogi Italijani veruju da je on sledeći papa. Ekspert u bioetici, dobar poznavatelj islama i glavni čovek za promociju muslimansko-hrišćanskog razumevanja. Čvrsto govorništvo je nešto što bi moglo da odbije kardinale koji žele poglavara sa harizmom
  • Luis Talje (Filipini, 55), blizak saradnik aktuelnog pape koji poseduje harizmu koju mnogi porede sa onom koja je krasila pokojnog papu Jovana Pavla. Mnogi ga podržavaju, ali mnogi smatraju da je previše mlad
  • Peter Turkson (Gana, 64) glavni kandidat iz Afrike, prvi čovek Papinog veća za pravdu i mir, dobar govornik, koji iza sebe ima i video snimak u kome kritiku muslimane, što može da mu bude problem.


Inače, na kladionicama trenutno "za dlaku" ispred Turksona vodi 80-godišnji nigerijski kardinal Fransis Arinze, ali će njegovo ime uskoro biti izbrisano jer u izboru novog poglavara Rimokatoličke crkve mogu da učestvuju samo kardinali mlađi od 80 godina.

Treći na kladionicama je 71-godišnji venecijanski kardinal Anđelo Skola, četvrti 70-godišnji kardinal Oskar Rodrigez Maradiago iz Hondurasa, a peti 65-godišnji kardinal Albert Malkolm Ranjit iz Šri Lanke.

Na kladionicama se najbolje kotiraju imena Petar, Pije, Jovan Pavle, Jovan i Benedikt kao imena kandidata za novog papu po odlasku Benedikta XVI.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: