Sve oči uprte u sever Kosova

Poseta šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea može biti od presudnog značaja za naš dalji put ka Evropskoj uniji, ali i za pregovore o statusu severa KiM.

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 10.02.2013.

23:47

Default images

Visoki gost iz Berlina, koji u utorak dolazi u Beograd, sastaće se s ključnim ljudima iz državnog vrha Srbije i procenjuje se da će svojim domaćinima iza tapaciranih vrata saopštiti kakve su šanse da Srbija u junu dobije datum za priključenje EU, ali i šta njegova zemlja kao stožer "kluba 27" zauzvrat očekuje.

Prema informacijama "Novosti", očekuje se da će Vestervele pohvaliti napore koje naša strana ulaže da se normalizuju odnosi s Prištinom, ali sigurno neće propustiti priliku da pomene "uslov svih uslova" - gašenje srpskih institucija na severu Kosova i Metohije, koje oni nazivaju paralelnim.

Posle njegove posete i razgovora koje će 20. februara u Nemačkoj, s ključnim ljudima iz kabineta Angele Merkel, da vode prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica vlade Suzana Grubješić i predsednica skupštinskog odbora za evropske integracije Milica Delević, biće mnogo jasnije ima li Srbija pravo da se nada dobrim vestima iz Brisela.

Grubješićeva, za "Novosti", objašnjava značaj predstojećih poteza u međunarodnoj areni:

"Ni poseta gospodina Vestervelea Beogradu ni naša Berlinu neće biti presudne za dobijanje datuma ukoliko ne ostvarimo vidljiv i održiv napredak u dijalogu sa Prištinom, što je svakako ključni uslov. Mislim da smo uradili mnogo toga i spremni smo za ozbiljne razgovore sa Nemcima."

Ognjen Pribićević, bivši ambasador u Berlinu, tvrdi da će datum za EU i dijalog s Prištinom biti ključne teme koje će pokrenuti Vestervele.

"Berlin će insistirati da se već na sledećem susretu premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija pokrene priča o statusu institucija na severu Kosova, što će biti ključno za dobijanje datuma. Nekih pomaka u dijalogu ima, ali nisam siguran da će to biti ključno za pozitivnu odluku."

I nekadašnji ambasador u Parizu, profesor Predrag Simić, smatra da je za Nemačku Kosovo pitanje svih pitanja kada je reč o srpskoj kandidaturi.

"Teško je reći i da li bi gašenje institucija bilo dovoljno za dobijanje datuma. Veliko je pitanje i da li će Evropa iz ove krize izaći onakva kakva je bila. Sve su jače priče o uvođenju takozvanog privilegovanog partnerstva sa EU ili članstva u spoljnom krugu, što Srbiju dovodi u delikatnu situaciju. Bojim se da na kraju EU neće imati šta konkretno da nam ponudi."

Nije tajna da je u Berlinu pitanje proširenja EU nepopularna tema i na tu kartu partije svakako neće igrati u kampanji za savezne izbore, koji bi trebalo da se održe 22. septembra. To veoma otežava našu evropsku poziciju i ukoliko ne bismo dobili datum u junu, praktično bismo imali najmanje devet meseci praznog hoda.

Poruke iz Berlina

Angela Merkel, avgust 2011:

- Ako Srbija želi status kandidata za EU, mora da onemogući postojanje paralelnih institucija.

Andreas Šokenhof, septembar 2012:

- Srbija mora da postigne sporazum s Kosovom o međususedskoj saradnji pre okončanja pregovora sa EU.

Gvido Vestervele, novembar 2012:

- Normalizacija odnosa s Prištinom ključna je za prijem u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: