FAZ:U Srbiji "duva drugačiji vetar"

Od pre par meseci u Srbiji "duva drugačiji vetar", kada se radi o borbi protiv korupcije, a najvažnija ličnost iza svega toga je Aleksandar Vučić, piše FAZ.

Izvor: B92

Nedelja, 10.02.2013.

20:26

Default images

Kako ocenjuje "Frankfurter algemajne cajtung", Vučić prerasta u dominantnu političku figuru u zemlji.

Novo za Srbiju je da se o borbi protiv korupcije više samo ne govori, već stvarno slede konkretni koraci, konstatuje nemački dnevnik i dodaje da ranije srpski političari na vlasti nisu ni smeli da poznate oligarhe prozovu po imenu.

Ukoliko Vučić stvarno iskreno bude vodio borbu protiv velike korupcije preti mu, međutim, problem u sopstvenoj vlasti, napominje FAZ, ukazujući da je premijer Ivica Dačić pod sumnjom da ima kontakte sa mafijom.

Demokratska stranka, nekadašnji partner u vladi Dačića, iz čijih redova je štampu najverovatnije dostavljena dokumentacija o njegovim kontaktima sa sumnjivim ličnostima, zahteva nove izbore.

Vučić je, međutim, i dalje uz premijera, jer im oslabljeni šef vlade dobro dođe, tvrdi FAZ.

U Beogradu se pretpostavlja da će Dačić ostati premijer sve dok Srbija ne zaključi dijalog sa Prištinom na zadovoljstvo Brisela i za to dobije datum za otpočitanje pregovora sa EU. To bi, piše list, mogao biti jun.

Možda će do tada Srbi znati više o tome šta je Dačić razgovarao sa nepoznatim šefom mafije, a ako se i dalje ne bude prisetio ne bi bilo nikakvo iznenađenje ako bi beogradski listovi objavljivanjem pomogli premijeru da se toga seti, zaključuje FAZ.

List piše da svake četiri godine političari na Balkanu daju obećanja tokom predizborne kampanje - ako su u opoziciji da će odlučno voditi borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, a kada dođu na vlast prilagode se aktuelnom stanju - i da je tako bilo i u prvih 12 godina posle svrgavanja Slobodana Miloševića.

Trenutno, čini se, da se to menja, ukazuje dnevnik, dodajući da se ono što je počelo hapšenjem nekada svemoćnog oligarha Miroslava Miškovića u decembru, od tada nastavlja.

FAZ prenosi da je posle Miškovića, krajem januara Milan Beko, još jedna, kako piše, "sumnjiva srpska ekonomska ličnost", dobio poziv od srpske policije. Dnevnik podseća da je Beko tokom devedesetih bio "ministar privatizacije".

Potom je pala Miloševićeva zvezda i Beko je prešao, kao većina oligarha, u DS, piše FAZ koji primećuje da je oligarsima godinama dobro išlo.

Bivši srpski predsednik Boris Tadić i nekadašnji premijer Vojislav Koštunica, ali i gotovo svi drugi izabrani vlastodršci u Srbiji, oligarhe su pustili da neometano deluju, piše list.

List kao primer navodi "bizarni" tok pojedinih privatizacija, za koje ističe da pokazuju kako su oligarsi delovali često uz isključenje državno-pravnih principa i kako su samo gomilali svoju imovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

177 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: