Od Čavesa ni traga ni glasa

Predsednik Venecuele Ugo Čaves dva meseca pošto je otputovao na Kubu zbog četvrte operacije tumora, nije se pojavljivao u javnosti.

Izvor: Beta

Nedelja, 10.02.2013.

19:06

Default images

Zbog toga se neprestano spekuliše o njegovom zdravlju.

Sama vlada sve vreme ostala je optimistična i tek nedavno iznela više detalja.

"Predsednik je na funkciji i donosi odluke. To je spor, spor proces oporavka. Ali on bije svoju bitku jake vere, privržen Hristu i životu... i uveren da će u toj bici takođe pobediti", rekao je juče ministar spoljnih poslova Elijas Haua, posle sastanka sa šefom brazilske diplomatije.

Haua, koji je Čavesa posetio prošle nedelje na Kubi, rekao je da 58-godišnji predsednik donosi političke i ekonomske odluke. U petak je, na primer, vlada objavila da je devalvirala valutu.

Najbliži Čavesovi saradnici nedavno su objavili da je on prebrodio komplikacije, uključujući i tešku respiratornu infekciju, posle operacije 11. decembra u karličnom predelu, u kome mu se ponovo pojavio tumor.

Potpredsednik Nikolas Maduro, koga je Čaves pre operacije imenovao za svog naslednika, rekao je da bi "predsednik trebalo da može da se vrati kući kada njegovo stanje to dozvoli".

Kada bi to moglo biti, međutim, ostaje nepoznato, a dugo ćutanje lidera koji je svojevremeno skoro svaki dan pričao na televiziji podstaklo je mnoge Venecuelance da se zapitaju zašto nije u mogućnosti da saopšti bar par reči telefonom svojim građanima.

Neki analitičari smatraju da se novi predsednički izbori mogu očekivati pre ili kasnije zbog Čavesovog krhkog zdravlja.

"Tranzicija je već počela u Venecueli, kao i izborna kampanja. Tranzicija je takođe počela u glavama ljudi. Ponekad i vladini portparoli naprave grešku i počnu da pričaju o Čavesu u prošlom vremenu", rekao je sociolog i profesor na Centralnom univerzitetu Venecuele Tulio Ernandes.

Ako bi Čaves umro ili podneo ostavku na funkciju, novi predsednički izbori bili bi raspisani u roku od 30 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: