Vučić: Verujem da Dačić nije kriv

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić kaže da veruje da premijer Ivica Dačić nije počinio krivično delo prilikom susretanja sa Rodoljubom Radulovićem.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 10.02.2013.

13:47

Default images

On je dodao da će konačan odgovor na to pitanje morati da daju nadležne državne insitucije.

"Verujem da on nije počinio krivično delo, a to što ja verujem ne znači ništa, to će morati da kažu nadležne državne insititucije, a ako kažu drugačije...", rekao je Vučić u emisiji "Stav Srbije" na TV Prva.

On je dodao da je svim službama prosleđen zahtev od tužilaštva za prikupljanje obaveštenja (PO) vezanih za taj slučaj i da će službe sve što otkriju dostaviti nadležnom tužiocu.

Upitan zašto se ne objavi svih 130 diskova na kojima se nalaze podaci o praćenju komunikacije državnih funkcionera sa pripadnicima Šarićevog klana, Vučić je odgovorio da niko od javnosti neće ništa da sakrije, ali da se znaju procedure delovanja nadležnih organa.

"Sve je bukvalno urađeno po proceduri, PO je prosleđen službama, one će proslediti dokumentaciju, a neće se pričati da li je (Dragoljub) Mićunović jeo ribu i sa kim, nego ko je i da li je počinio krivično delo. Ako se utvrdi da je neko počinio krivično delo, odgovarće pred zakonom ove zemlje", kazao je Vučić i dodao da se upravo na taj način grade institucije.

Upitan na čemu temelji očekivanja da će Šarić biti uhapšen, Vučić je odgovorio da je uveren da će u prvoj polovini ove godine završiti taj slučaj.
Na pitanje da li se Šarić nalazi u Švajcarskoj, Vučić je odgovorio i da je to tačno, takva infomacija se ne bi pojavila u medijima.

"Izostanak datuma bi bio užasna vest za Srbiju"

Vučić je rekao da bi izbori i izostanak datuma, o kome će biti odlučeno u junu ove godine, bili veoma loši za proces jačanja institucija u Srbiji, privlačenje investitora i očuvanje dostignutog nivoa demokratije u društvu, a da bi opstanak aktuelne vlade moglo da ugrozi jedino pitanje legitimiteta.

Svi napori Srbije, naglasio je Vučić, usmereni su na reformu društva i dobijanje datuma za početak pregovora u junu, a izostanak tog cilja, iako ne bi bio smak sveta, značio bi "razočaranje i užasnu vest za Srbiju".

Međutim, kako je dodao, u tom slučaju vlada i predsednik ne bi snosli ni deo krivice, jer je zemlja, i po priznanju najjačih zemalja EU, poput Nemačke, uradila mnogo više nego drugi.

"Ne znam šta bismo rekli ljudima", naveo je Vučić i dodao da će i prilikom posete Berlinu, krajem februara zajedno sa potpredsednicom vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić i predsednicom skupštinskog odbora za integracija Milicom Delević, istaći da se "plaši da će, ukoliko Srbija ne dobije datum, njen evropski put biti ugrožen".

"Ne bismo mogli da objasnimo da smo mnogo uradili, a datum nismo dobili", kazao je vicepremijer.

"Dijalog važan, Srbija mora da rešava probleme"

Foto: Beta, arhiva
Govoreći o Kosovu i Metohiji, Vučić je naveo da je premijer Dačić u svim razgovorima o Kosovu i Metohiji išao sa odlukama Vlade, Skupštine i Ustavom Srbije, a na pitanje da prokomentariše izjavu premijera u vezi stolice Kosova u UN, Vučić je objasnio da Dačić nije to rekao baš tako kako su mediji preneli i da mu je izjava izvučena iz konteksta.

Prema njegovim rečima, premijer je govorio o sveobuhvatnom rešenju i da se vidi šta je to sveobuhvatno rešenje.

"Dijalog je dobar uvek i uvek je dobro razgovarati", rekao je Vučić i dodao da je važno da Srbija u tome učestvuje ne što je naterana nego što mora da rešava probleme.

Na pitanje da prokomentariše izjave iz SPC da Rezoluciju o KiM treba promeniti, Vučić je odgovorio da poštuje SPC i njene stavove, ali i poručio "ovu zemlju i državu vode Narodna skupština, predsednik Republike i Vlada Srbije" .

On je ponovio da Srbija sve vreme ide po "tankoj žici" kretanja ka EU i istovremeno očuvanja nacionalnih i državnih interesa i dodao da mora da se vodi računa o tome kako će ljudi živeti bolje i uz upozorenje da je svaki loš politički signal loš i za invsetitore koji žele da ulažu u Srbiju.

"Zato je nama datum (za otpočinjanje pregovora sa EU) toliko važan i biće signal za mnoge firme koji će ovde da prave fabrike".

U tom kontekstu Vučić je najavio da će švedska kompanija za prizvodnju nameštaja "Ikea" u aprilu 2014. doći u Srbiju.

Prvi potpredsednik je najavio i otpisivanje međudržavnog ugovora Srbije i UAE u narednih mesec dana.

"Krajem godine prve presude"

Vučić je izjavio da krajem godine očekuje prve presude u procesima pokrenutim u okviru borbe protiv korupcije.

On je rekao da onima koji mu svaki dan prebacuju da nema pravosnažnih presuda poručuje da u Srbiji ne postoje preki sudovi, pa da se tri dana posle podrizanja optužnice donose presude.

"Već krajem godine očekujem prve presude", kazao je Vučić i dodao da se ne zavarava da će oni koji su se našli pod udarom zakona i kojima preti da ostanu bez imovine za koju smatraju da su je pošteno zaradili, čekati te presude i sedeti skršetnih ruku.

"Je l' vi mislite da ja mislim da će sačekati kraj i došenje pravosnažnih presuda, a da ništa ne preduzimaju protiv mene ili stranke kojoj pripadam... Ali, ja se samo osmehujem, jer znam da je stvorena takva javnost u Srbiji da nikad niko posle toga neće moći da zaustavlja stvari koje su pokrenute i ponosan sam na tu činjeicu što sutra mogu da izađem iz vlasti, i ja i SNS, a da niko neće moći da upre prstom i kaže - vi ste ukrali", rekao je Vučić.

"Nadam se da će Vlada da opstane"

Prvi potpredsednik Vlade Srbije izjavio je da neće biti vanrednih parlamentarnih izbora i da će vlada opstati i istakao da je za izbore u Beogradu ili Vojvodini potreban ozbiljniji razlog od političkog revanšizma.

Vučić je rekao da je prilikom pravljenja aktuelne koalicije naglašeno da tokom ove i u sledećoj godini predstoje ozbiljni zadaci, ali da danas, kada je reč o izborima, ništa ne može da se garantuje.

"Nadam se da će vlada da opstane, a da li će ili neće - ne znam. Videćemo šta će državni organi reći po određenim pitanjaima, šta će reći institucije", kazao je Vučić, navodeći da je pitanje legitimiteta ključno za opstanak vlade.

Upitan da li će izbori u Beogradu i Vojvodini biti kompenzacija za izostanak izbora na republičkom nivou, Vučić je odgovorio da se SNS, koja u ovom trenutku možda i najviše o tome odlučuje, nije time bavila i da "politički revanšizam, ako nema ozbiljnije argumentacije, nije dobar".

"Nismo se time bavili i mislim da time pokazujemo vrstu odgovornosti i ozbiljnosti - politički revanšizam, ako nema ozbiljnije argumentacije nije dobar ni u Beogradu, ni u Vojvodini", kazao je Vučić.

On je dodao da, iako smatra da neka gradska i pokrajinska preduzeća danas rade katastrofalno, to predstavlja deo političkih svađa, a da je za sve drugo potreban neki ozbljniji razglog.

"Moramo da čuvamo onaj stepen demokratije koji smo izgradili do sada", kazao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

375 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: