"Srbija može u EU bez priznanja"

Direktor Centra za južnoevropske studije iz Graca Florijan Biber kaže da je "sasvim realno" da Srbija uđe u Evropsku uniju i bez formalnog priznanja Kosova.

Izvor: Beta

Nedelja, 10.02.2013.

10:53

Default images

"Ako Srbija nađe načina da sarađuje,da normalizuje odnose sa Kosovom, ne vidim da je faktičko priznanje uslov,da Beograd baš mora da šalje ambasadora u Prištinu i obrnuto. Naravno, to može jednog dana da bude zvanični stav EU, ali sada postoji dovoljno prostora da se nađe neko drugo rešenje koje bi podrazumevalo normalizaciju a ne priznanje", rekao je Biber.

On je za Dnevnik ocenio da je susret u Briselu između predsednika Srbije Tomislava Nikolića i presednice Kosova Artifete Jahjage istorijski susret i novi iskorak u odnosima Beograda i Prištine, kao i još jedan dokaz da se kreće ka normalizaciji na toj relaciji.

Prema njegovim rečima, preduslov za uspeh u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova je i da EU napravi ponudu za obe strane, koja podrazumeva ubrzanje članstva Srbije u EU i neke druge ekonomske ponude.

Biber je ocenio da se, kada je sever Kosova u pitanju, ide u pravcu neke vrste "Ahtisari plus" plana.

"Mislim da nije prihvatljiva niti za EU niti za Kosovo neka vrsta podele, ali autonomija severa Kosova koja do neke mere legalizuje postojeće stanje, u tom smislu što će sever sigurno biti jako vezan za Srbiju, jeste. Da se te veze tako formalizuju, da sve to ide preko nekih kanala u saglasnosti s Prištinom, ali uz neku vrstu evropske, međunarodne garancije da Srbija može da učestvuje i pomaže autonomiju na severu", naveo je Biber.

Dodao je da, s druge strane, Srbija treba bar formalno da prizna da sever Kosova pripada i Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: