I Titov grob pitanje nasledstva?

Priča o nasleđu Josipa Broza ne završava se samo na otvaranju njegovih trezora u NBS. I pitanje nasledstva Titovog groba može biti otvoreno, pišu Novosti.

Izvor: B92

Subota, 09.02.2013.

21:27

Default images

Naime, nedavno su mediji objavili da će predsednik Tomislav Nikolić dozvoliti otvaranje trezora u Narodnoj banci sa Brozovom zaostavštinom.

"Sada se otvaraju mnoga pitanja, pa smatram, s razlogom, bez obzira na to koliko to morbidno deluje, pitanje Titovog groba. I grob je deo nasledstva, a na Titovom grobu se ostvaruje i prihod. Imamo, rekao bih, malo šizofrenu situaciju da čovek čija je država nestala, kao i ideologija, treba da predstavlja muzejsko mesto, koje će da posećuju mnogi ljudi, iz šireg i bližeg okruženja, i da plaćaju cenu za svoju nostalgiju", rekao je, za „Novosti“, sarajevski advokat Duško Tomić, koji u ostavinskom postupku pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu zastupa dr Svetlanu Broz, Titovu unuku, koja živi u Sarajevu. Inače, smatra advokat Svetlane Broz, nasledstvo Josipa Broza Tita nije samo u nadležnosti Srbije već i drugih bivših republika SFRJ, gde je dobijao na poklon kuće, vile, imanja i dragocenosti.

Tomić kaže da je 1974, kada je donet i novi ustav SFRJ, donet zakon po kom pokloni republičkih i saveznih funkcionera, ako prelaze izvestan iznos, prelaze u nadležnosti države, „dok to, jedino, ne važi za Broza i njegovu desnu ruku, Edvarda Kardelja“.

"Prema našim saznanjima, Kardelj je, na vreme, izvukao vredne poklone, koje je dobijao kao državnik, i oni su smešteni na sigurno u Švajcarskoj", tvrdi Tomić. "Slovenija, kao članica EU, treba da prednjači u stvaranju uslova da, konačno, Titovi naslednici dobiju nasledstvo."

Prema njegovim rečima, nerealno je kao Titovu zaostavštinu smatrati samo ono što se nalazi u 11 zapečaćenih džakova, koji se nalaze u Narodnoj banci Srbije, čiju sadržinu, ni danas, ne znaju naslednici nekadašnjeg jugoslovenskog lidera. Tomić smatra da će se, sravnjivanjem popisnih lista ustanova, poput Muzeja „25 maj“, gde su čuvani pokloni koje je Broz dobio, znati tačno kad je šta nestalo i ko je za šta odgovoran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: