Pripremna nastava na bosanskom

Pripremna nastava na bosanskom jeziku počeće 21. februara u 12 obrazovno-vaspitnih ustanova u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju, kaže Esad Dždudžević.

Izvor: B92

Subota, 09.02.2013.

18:02

Default images

Predsedenik Bošnjačkog nacionalnog veća je rekao i da će nastava na bosanskom jeziku biti proširena 29. marta i sa nastavom iz opšte-obrazovnih predmeta.

Dudžević je kazao i da su Bošnjaci ušli u sami finiš procesa implementacije prava pripadnika nacionalne zajednice na obrazovanje na svom jeziku, saopšteno je iz Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV).

U BNV je održan osmi seminaru o pripremnoj nastavi na bosanskom jeziku u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Sandžaku, kome je prisustvovao i predsjednik Stalnog odbora BNV za obrazovanje Elijas Rebronja.

On je ukazao na važnost pripremne nastave koja se ogleda u otklanjanju svih nedostataka, kako bi nastava od 1. septembra naredne školske godine počela u potpunom obliku.

Rebronja je precizirao i to da se ovim ne ukida nastava na srpskom jeziku, već da će pored nastave na srpskom jeziku, biti uvedena nastava i na bosanskom.

"Sve ovo što radimo, radimo zapravo u saradnji sa Ministarstvom prosvete, koje nam je partner u ovom poslu, jer ima iskustva sa sličnim modelima primene jezika nacionalnih manjina u nastavi u Republici Srbiji", rekao je on.

Prema njegovim rečima, BNV je odradilo sve što je bilo organizaciono-tehničke prirode, a "preostaje samo još da dobijemo rešenje ministra prosvete Žarka Obradovića, koje očekujemo u narednoj sedmici, kako bismo počeli sa pripremnom nastavom".

Na seminaru su predstavljeni tekstovi pripremnog predškolskog programa i udžbenika, kao i dodataka za nastavu na bosanskom jeziku za osnovno i srednje obrazovanje, a nakon toga su uručena 93 sertifikata o poznavanju bosanskog jezika nastavnicima i vaspitačima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: