Šest žrtava oluje "Nemo"

Šest osoba stradalo u snežnoj mećavi na severoistoku SAD i u Kanadi. Zbog oluje bez struje ostalo više od 650.000 ljudi, dok je oko 5.300 letova otkazano.

Izvor: B92

Subota, 09.02.2013.

09:51

Default images

Guverneri Masačusetsa, Roud Ajlenda, Konektikata, Njujorka i Mejna su proglasili vanredno stanje zbog snežne oluje "Nemo".

Zbog udara vetrova koji dostižu brzinu veću od 100 kilometara na sat strahuje se i od poplava u priobalju. Pojedine kuće već su evakuisane u Masačusetsu.

U snežnoj oluji život je izgubilo najmanje šest osoba, od kojih tri u Kanadi.

Otkazano je više od 5.300 letova na oko 60 aerodroma. Samo je nekoliko aviona uspelo da sleti na tri njujorška aerodroma. Očekuje se da kasnije danas bude otvoren bostonski aerodrom Logan.

Vlasti u pogođenim oblastima već danima apeluju na građane da ostanu u svojim domovima tokom oluje i ne kreću na put.
Foto: Beta
Na nekim mestima sneg je toliko napadao da ljudi ne mogu da otvore vrata i izađu napolje. Ulice su uglavnom puste i nepristupačne.

Do sada je više od 650.000 domova i preduzeća ostalo bez struje, najviše u Masačusetsu, Roud Ajlendu i Konektikatu. Obustavljeno je napajanje i u nuklearnoj elektrani u Plimutu u Masačusetsu, a zvaničnici ističu da nema bezbednosnih opasnosti.

Snežni pokrivač u državama Njujork i Konektikat premašio je 60 centimetara, a u Bostonu, gde se očekuje najjači udar oluje, mogao bi da dostigne i dvostruko više.

Širom severoistoka SAD rafovi u radnjama su opustošeni. Uoči mećave stanovnici Nju Džersija i Mejna pohrlili su u prodavnice kako bi obezbedili zalihe hrane i vode, nabavili lopate za sneg, baterijske lampe i generatore za struju. Mnogi su požurili i da na vreme natoče gorivo u automobile.

Škole su zatvorene, a mnogim radnicima je rečeno da danas ni ne kreću na posao.
Foto: Beta
Policija je ranije saopštila da je muškarac star 74-godine poginuo u automobilskoj nesreći usled oluje u gradu Pokipsi u državi Njujork, što je prva potvrđena žrtva otkako je nevreme počelo u petak.

Zvaničnici su, u međuvremenu, naveli i da je u Obernu u Nju Hempširu poginuo još jedan čovek, takođe u saobraćajnoj nesreći.

Zbog slabe vidljivosti i poledice na autoputu u Mejnu dogodio se lančani sudar 19 automobila, ali su kod povređenih zabeležene samo manje povrede.

Vlasti u pogođenim oblastima već danima apeluju na građane da ostanu u svojim domovima tokom oluje i ne kreću na put, a guverneri Masačusetsa, Roud Ajlenda, Konektikata, Njujorka i Mejna proglasili su vanredno stanje.

U Masačusetsu, Konektikatu i Roud Ajlendu uvedena je i zabrana saobraćaja za automobile i kamione, izuzev za kola hitne pomoći
, za čije kršenje preti zatvorska kazna od godinu dana i novčana od 500 dolara.
Foto: Beta
Pored toga, železnički saobraćaj je obustavljen iz Njujorka ka severu i ka jugu u pravcu Vašingtona.

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg izjavio je da su u pripravnosti mašine za raščisćavanje snega i da je pripremljeno 250.000 tona soli.

I organizatori njujorške Nedelje mode, koja se održava od 7. do 14. februara u šatoru ispred Lonkoln centra, najavili su da će angažovati veći broj ekipa za čišćenje snega, kao i da će pojačati grejanje i podnu izolaciju u šatoru.

Meteorolozi predviđaju da će ovo biti najveća snežna oluja u ovoj sezoni na severoistoku SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: