Nikolić "otvara" Titov trezor

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dozvoliće otvaranje trezora u Narodnoj banci sa Brozovom zaostavštinom, saznaju "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 06.02.2013.

21:45

Default images

Podsetimo, nekadašnje Predsedništvo SFRJ je u trezore zaključalo dragocenosti koje su ostale posle smrti Josipa Broza Tita.

"Početkom nedelje poslali smo dopis Prvom osnovnom sudu u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava nakon smrti nekadašnjeg predsednika. Naveli smo da smo, kao pravni naslednik Predsedništva SFRJ, saglasni da se otvore depoi. Za predstavnika Kabineta koji će prisustvovati otvaranju, posle razgovora sa predsednikom Nikolićem, određen sam ja", otkriva za ”Novosti” prof. Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije.

Profesor Antić objašnjava da se sada čeka da postupajući sudija odredi datum kada će se sefovi otvoriti, kao i da će se prvo potražiti da li postoji zapisnik šta se tu nalazi, pa će se taj spisak ”sravniti” sa pohranjenim stvarima. Advokati Brozovih naslednika zadovoljni su odlukom predsednika Srbije. Violeta Kočić Miraček, zastupnik Titovog sina Miše i unuke Zlatice, potvrđuje da je sada na potezu sud. Sudija će, u dogovoru sa Narodnom bankom, odrediti datum otvaranja depoa i o tome obavestiti sve učesnike postupka. Otvaranju će, osim advokata naslednika i prof. Antića, prisustvovati i predstavnici suda, kao i NBS, i o celom događaju vodiće se zapisnik.

"Sve što bude pronađeno, pridružiće se spiskovima koji su do sada iz drugih institucija dostavljeni sudu", kaže Violeta Kočić-Miraček.

Problem je, međutim, i dalje sa spiskovima koje je trebalo da dostavi Muzej istorije Jugoslavije, nekadašnji Muzej ”25. maj”. Pošto nije udovoljio zahtevima suda i nije poslao popis Titovih eksponata koji se tu nalaze u poslednje dve godine, sud mu je uputio nov zahtev uz pretnju novčanom kaznom.

"Prema mojim saznanjima, Muzej još nije dostavio tražene spiskove i time praktično opstruiše sudski postupak", kaže advokat Brozovih.

Iz Prvog osnovnog suda kratko poručuju da će datum otvaranja sefova biti određen što je pre moguće, pišu Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: