Agencije: Korak ka boljim odnosima

Svetski mediji ocenili su da je sastanak predsednika Nikolića i predsednice Jahjaga značajan korak ka poboljšanju odnosa između Srbije i Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2013.

21:27

Default images

Agencija Frans pres ocenila je da je reč o "istorijskom susretu" i da, iako najverovatnije neće biti konkretnih odluka, sastanak Nikolića i Jahjage predstavlja "novi i značajan korak tokom dvogodišnjih nastojanja Evropske unije da ublaži tenzije na pragu Zapadnog Balkana, poslednje problematične tačke u Evropi".

Francuska agencija navodi i komentar švedskog ministra spoljnih poslova Karla Bilta na Tviteru, gde je napisao: "Odlično je što će se danas sresti predsednici Srbije i Kosova. Bespotrebno je reći da im u tome pomaže Evropska unija".

Takođe, AFP navodi reči i neimenovanog evropskog diplomate, da se o sastanku Nikolića i Jahjage "pričalo mesecima" i da će njihovo "rukovanje biti vrlo simbolično i veoma važno".

Vest o susretu Nikolić-Jahjaga objavila je i agencija AP, uz komentar da je sastanak deo napora da se odnosi između Srbije i Kosova normalizuju.

Američka agencija dodaje i da je normalizacija odnosa sa Kosovom u određenim oblastima, uslov za Srbiju da se priključi Evropskoj uniji.

Radio Slobodna Evropa preneo je da je u briselskom kabinetu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton održan "istorijski prvi sastanak predsednika Kosova i Srbije Atifete Jahjage i Tomislava Nikolića, čime su Priština i Beograd podigli dijalog na najviši nivo".

Italijanska agencija Ansa istakla je u prvi plan da je predsednik Nikolić kritikovao svoju sagovornicu jer je previše pričala o nezavisnosti i rekao: "Ako se tako nastavi, izgubićemo vreme".

Ansa, takođe, ocenjuje da predsednik Srbije "nije pokazao naročiti entuzijazam" ishodom susreta sa Jahjahom, da je sastanak nazvao "korisnim", ali da je kritikovao insistiranje Jahjage na tome da je Kosovo "nezavisna i suverena država koja namerava da ima dobre susedske odnose sa Srbijom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: