"Konstruktivan susret sa Nikolićem"

Atifete Jahjaga je, posle sastanka s predsednikom Srbije, izjavila da je to bio "prvi sastanak predsednika dve nezavisne i suverene države".

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2013.

20:32

Default images

U direktnom uključenju za Radio-televiziju Kosova, ona je ocenila da je atmosfera tokom sastanka bila konstruktivna, da je pružena snažna podrška procesu normalizacije odnosa između dve zemlje, što je značajan doprinos miru i stabilnosti.

Ona je izjavila da je to bio "susret dva ravnopravna partnera", kritikujući pri tome, kako je rekla, nacionalističku retoriku predsednika Nikolića.

"Nikolić ne odustaje od nacionalističke retorike koja je već donela toliko zla, ne samo Kosovu, nego i u regionu", rekla je Jahjaga novinarima.
Ona je, međutim, izjavila da veruje da će Srbija izabrati put saradnje i evropskih vrednosti i da će sa Kosovom uspostaviti dobrosusedske odnose.

Govoreći o severu Kosova, Jahjaga je naglasila da se to pitanje mora rešiti u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Kosovo i da svi građani Kosova, bez obzira na nacionalnost, uživaju jednaka prava.

Jahjaga je rekla da je data snažna podrška dijalogu koji vode premijeri i koji imaju za cilj "normalizaciji odnosa između dve zemlje, rešenje problema sa kojima se susreću naši narodi i građani naše dve zemlje konkretno".

Kosovska predsednica je ocenila da je ovaj razgovor i deo "zalaganja institucija Kosova za dobrosusedske odnose".

Upitana ko je najveći dobitnik od susreta s predsednikom Nikolićem, Jahjaga je rekla da su dobitnici "Kosovo i Srbija, i mir i stabilnost - ne samo u dvema državama već i šire".

Kosovska predsednica je pre susreta s Nikolićem imala bilateralne sastanke sapredsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom i generalnim sekretarom NATO-a Andresom Fog Rasmusenom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: