Policija i demonstranti se sukobili

Lider opozicione Ujedinjene demoratske nacionalističke partije Šokri Beled ubijen je dok je napuštao svoju kuću u prestonici Tunisu. Tunišani protestuju.

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2013.

11:14

Default images

Očevici kažu da je odvezen u obližnju kliniku, gde je preminuo, preneo je AP.

Novi sukobi izbili su danas u centru Tunisa između policije i demonstranata koji su pokušali da da podignu barikade posle jutrošnjeg ubistva opozicionog lidera, javio je dopisnik Frans presa.

Premijer Tunisa Hamadi Džebali izjavio je da će oformiti vladu tehnokrata bez političkih veza, nakon što je današnje ubistvo opozicionog lidera Šokrija Beleda izazvalo žestoke proteste u zemlji.

"Odlučio sam da oformim vladu kompetentnih ljudi bez političkih veza, koji će imati mandat da vode državne poslove do izbora koji bi bili zakazani u što kraćem roku", rekao je Džebali.

Novi sukobi između policije i demonstranata, izbili su u nekoliko gradova. U centru Tunisa demonstranti su pokušali da podignu barikade. Policija je ispaljivala suzavac na demonstrante, koji su policiju gađali kantama za smeće, stolovima iz kafića, ali i bodljikavom žicom.

U sukobima je život izgubio policajac pošto je podlegao povredama vrata, zadobijenim od kamenica bacanih tokom sukoba sa grupom demonstranata u centru Tunisa, navodi se u saopštenju i dodaje da su demonstranti pokušali da pljačkaju radnje.
Foto: Beta/AP
Posle okršaja koji je trajao oko dvadeset minuta stiglo je pojačanje od oko sto policajaca sa šlemovima i pendrecima. Oni su potisnuli oko 150 demonstranata u obližnje ulice.

Po raznim delovima tog kvarta obavijenog dimom od suzavca nastavljaju se okršaji. Policija patrolira centrom na motorima i u kombijima.

Više od 1.000 osoba protestovalo je danas ispred Ministarstva unutrašnjih poslova u centru Tunisa, posle vesti o ubistvu vođe opozicije Čokri Beleda, koji je kritikovao islamističku vladu i nasilje koje sprovode radikalni muslimani.

Demonstracije se odvijaju na glavnoj aveniji, poprištu protesta u kojima je pre dve godine zbačen dugogodišnji diktator te zemlje. Demonstranti su za ubistvo Beleda optužili vladu u kojoj dominiraju islimisti.

Beled, vođa levičarskog saveza stranaka poznatog kao Narodni front, ustreljen je kada je izlazio iz svoje kuće u centru glavnog grada, objavila je državna novinska agencija TAP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: