Proslava Dana bezbednog interneta

Dan bezbednog interneta obeležen je.u Beogradu kao interaktivna radionica inspirisana temom globalne manifestacije "Poveži se i poštuj drugog".

Izvor: B92

Utorak, 05.02.2013.

23:52

Default images

"Centar za bezbedni internet"osnovali su Fond B92, Ministarstva telekomunikacija i policije u saradnji sa organizacijom "Sejv d čildren".

Zloupotrebe, nasilje, pedofilija su samo neke od opasnosti kojima su izložena deca dok koriste internet. Centar za bezbedni internet je program evropske komisije i vec ima neka pravila i nacin funkcionisanja.

“U ovoj fazi ćemo imati dva modula, odnosno dva segmenta kojima ćemo se baviti. Jedan je edukacija, na svim nivoima. Bilo da je reč o deci, roditeljima, nastavnicima i opštoj javnosti, odnosno podizanje svesti o ovom problemu i značaj prevencije ovog problema. A drugi segment je uspostavljanje linije za prijavu problematičnog sadrzaja”, kaže Ivan Jelić, koordinator projekta "Centar za bezbedni internet"

Uključenost države, nevladinih organizacija kao i roditelja može da pomogne u unapređivanju svesti dece o rizicima na internetu. Podatak koji brine je da čak 16 odsto učenika na društvenim mrežama daje lične podatke osobama koje uopšte ne poznaje.

"Mi cemo u okviru centra napraviti takozvani hotlajn, tako da će ljudi onlajn odmah moći da prijavljuju neki neprimeren sadržaj i na taj način ćemo praviti bazu podataka koja ce mu jasno ukazati gde vreba opasnost i tu cemo dobijati neke informacije koje će nam pomoći da u budućnosti definišemo kampanju koju ćemo sprovoditi kada je u pitanju zaštita dece na internetu", rekao je Stefan Lazarević državni sekretar za telekomunikacije i infromacione tehnologije.

Interaktivna radionica "Poveži se i poštuj drugog" protekla je u nadmetanju u dečjim igricama i pravljenju žabica. Tako su mladi i njihovi roditelji mogli da nešto nauče o zaštiti i poštovanju drugih na internetu, od koga da dobiju savet kada imaju problem ili kako da pomognu nekom.

Ovaj centar trebalo bi da omogući mladima da se sigurnije osećaju kada koriste Internet ali i da se smanje zloupotrebe, naročito kada je u pitanju komunikacija mladih na društvenim mrežama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: