EK: Veće kazne za falsifikovanje €

Evropska komisija predložila je zakon kojim se povećavaju krivične kazne u EU za falsifikovanje novca, da bi se bolje zaštitio evro.

Izvor: Beta

Utorak, 05.02.2013.

18:25

Default images

Evro je, inače, jedna od glavnih meta falsifikatora.

Predviđa se minimalna kazna od šest meseci zatvora za ozbiljne slučajeve proizvodnje i distribucije lažnog novca, a maksimalna kazna od osam godina za distribuciju lažnog novca.

Već je na snazi maksimalna kazna od osam godina zatvora za proizvodnju lažnih novčanica ili kovanog novca.

Takođe se predviđa da se zemlje članice EU obavežu da opreme njihove nacionalne centre za analizu za ispitivanje lažnih evra tokom odvijanja sudskih postupaka, kao i da se povećaju prekogranične istrage.

"Evro je druga najveća valuta na svetu i preduzećemo sve moguće mere da obezbedimo da prestane da bude meta kriminalaca", rekla je evropska komesarka za pravosuđe Vivijan Reding u saopštenju.

Komesar za borbu protiv pronevera Algirdas Semeta rekao je da je moneta koju zajedno koristi 17 zemalja i 330 miliona ljudi "privlačna meta za kriminalce" i da treba nešto učiniti da "se kriminal ne isplati".

Komisija je podsetila da je od uvođenja evra 2002. godine zbog krivotvorenja izgubljeno najmanje 500 miliona evra.

Ukupna vrednost evra u opticaju u svetu u novčanicama i kovanom novcu iznosi 913, odnosno 16 milijardi evra. Skoro svi falsifikovani evri zaplenjeni u drugoj polovini 2012. bili su u evrozoni, a najčešće se falsifikuju novčanice od 20 i 50 evra, podaci su Evropske centralne banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: