Susret Nikolić-Jahjaga i očekivanja

Sutra će se u Briselu prvi put sresti predsednici Srbije i Kosova Tomislav Nikolić i Atifete Jahjaga. Susretu će prethoditi odvojeni sastanci s Ketrin Ešton.

Izvor: B92

Utorak, 05.02.2013.

16:12

Default images

U kabinetu predsednika Nikolića navode da će razgovori biti vođeni u okviru platforme i rezolucije o normalizaciji odnosa s Kosovom, dok Jahjaga kaže da neće biti kompromisa o nezavisnosti Kosova.

Iako su im se putevi često preplitali na međunarodnim skupovima, a strane diplomate se trudile da upriliče njihov susret, predsednici Srbije i Kosova zvanično će se prvi put sresti tek u sredu u Briselu.

Recept za susret je već viđen - Nikolić i Jahjaga najpre će se odvojeno sastati sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, a potom sledi i zajednički susret.

U kabinetu predsednika Srbije kažu da će razgovor biti vođen u okviru Platforme i Rezolucije o normalizaciji odnosa s Kosovom.

Na dnevnom redu biće paralelizam institucija, bezbednost građana, sloboda kretanja, mir i stabilnost u pokrajini. Nikolić će, kažu njegovi saradnici, ponoviti da Srbija pokazuje "ozbiljnost u rešavanju problema i spremnost da preuzme odgovornost", ali da polazna premisa u razgovorima ostaje da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Sagovornica predsednika Nikolića, Atifete Jahjaga, objasnila je Radiju Slobodna Evropa da predsednički susret predstavlja samo podršku dijalogu koji o Kosovu već mesecima vode premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači.

Ona dodaje da neće biti kompromisa koji ugrožavaju nezavisnost Kosova.

„Naš stav je jedinstven, stav institucija Republike Kosovo po tom pitanju i u tome nema razlika. Videli ste da do sada nije bilo kompromisa koji bi bili na štetu naših interesa i naših građana. Svi dogovori su u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Kosova“, kazala je ona.

Srbi s Kosova različito komentarišu predstojeći susret Nikolića i Jahjage.

Dragan Velić iz Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije kaže da od predstojećeg susreta Nikolića i Jahjage ne očekuje ništa pozitivno jer su, kako objašnjava, svi dosadašnji sporazumi doneseni na štetu Srbije.

„Ne očekujem ništa pozitivno, jer jednostavno i svi prethodni sporazumi i dogovori koji su se postigli, postignuti su na štetu Srbije i Srba sa Kosova. Svi pregovori koji se vode u Briselu vidimo da idu mimo Rezolucije 1244 i mimo međunarodnog prava, tako da očekujemo da će se i ovaj sastanak odvijati u tom pravcu. Verovatno je i da EU od Srbije očekuje nove ustupke, te ne verujem da će išta biti pozitivno“, kazao je on.

S druge strane, Bojan Stojanović, predsednik opštine Gračanica, smara da bi efekat razgovora dvoje predsednika mogao da bude pozitivan, jer se posle takvih susreta obićno desi da odnosi otople.

„Bez obzira što mislim da će sutrašnji sastanak biti formalnost, ja u potpunosti podržavam takav susret i mislim da smo sve probali osim da razgovaramo. Da je do takvih kontakata na takvom nivou došlo ranije bilo bi mnogo bolje i u to sam ubeđen, jer znam da posle svakog takvog kontakta otopli atmosfera. Siguran sam da će se to desiti i nakon sutrašnjeg sastanka u Briselu“, kaže Stojanović.

Osim poznatih tema o kojima će se govoriti u nastavku dijaloga, a to su primena sporazuma o administrativnim prelazima i carinama, otvaranje razgovora o telekomuniikacijama i energetici, nove runde dijaloga u Briselu biće vođene i u svetlu neformalnog, ali više puta ponovljenog poziva s nemačke strane da Srbija ne bi trebalo da blokira prijem Kosova u međunarodne institucije, pa ni u Ujedinjene nacije.

Dejan Anastasijević, dopisnik Tanjuga iz Brisela, kaže za B92 da ovaj susret ima više simbolički značaj i da se neki konkretni dogovori ne očekuju sutra. Pretpostavlja se da će se sastanak završiti do 19 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: