Srbin uhapšen nakon ranjavanja dece

Srđan Stojanović priveden nakon ranjavanja dvoje dece u Kosovskoj Mitrovici. KPS tokom pretresa njegove kuće pronašao ručnu bombu. Ranjena deca stabilno.

Izvor: B92

Utorak, 05.02.2013.

09:03

Default images

Mališani su, na zahtev roditelj, prebačeni na lečenje u bolnicu u Tiršovoj u Beogradu.

"Povređena deca primljena su na odeljenje neurohirurgije bolnice u Tiršovoj. Njihovo stanje je stabilno, ali potencijalno veoma ozbiljno", rekao je neurohirurg dr Miljan Mihajlović.

"Dečak je teže povređen sa dva gelera, od kojih je se jedan nalazi u srednjem delu vrata, blizu vitatalnog krvnog suda koji na sreću nije oštećen", rekao je Mihajlović.

Prema njegovim recima, drugi geler dečaka je pogodio u levu polovinu lica.

"Izgubio je dosta krvi i krvna slika mu je u granici normale, zbog čega će mu možda u narednom periodu zatrebati transfuzuija", rekao je dr Mihajlović.

On je objasnio da zdravstveno stanje dečaka može da bude otežano "kompromitovanjem disajnog puta" usled hematoma na vratu.

Devojčicu je geler, kako je dodao, pogodio u uvo i ona nije toliko teško povređena.

"Kada budemo sproveli kompletnu dijagnostiku, znaćemo kakve ćemo dalje korake da preduzmemo, odnosno da li je potrebna hirurška intervencija", zaključio je dr Mihajlović.

Regionalni portparol kosovske policije Besim Hoti izjavio je da je policija nakon napada u Bošnjačkoj mahali pretresla stambeni objekat porodice Stojanović, koja živi u prizemlju kuće u kojoj je sinoć došlo do eksplozije.

"Izvršen je pretres kuće, pronađena je ručna bomba M-75, slična onoj koja je eksplodirala sinoć u stanu porodice Vučetić kada je povređeno dvoje dece. Policija je zbog toga lišila slobode Srđana Stojanovića, kojem je određen pritvor do 48 sati", rekao je Hoti.

Tokom pretresa Stojanovićeve kuće pronađene su i dve ručne bombe - "kašikare", dva šaržera sa 50 metaka kalibra 7,62 milimetra, policijske lisice i diktafon.

"U kući u kojoj je došlo do eksplozije pronađen je jedan kalašnjikov i 54 metaka", rekao je Hoti.

U saopštenju kosovske policije se navodi da osumnjičeni nije bio u dobrim odnosima sa Snežanom i Stevom Vučetić, čija su deca povređena u sinoćnoj eksploziji u Bošnjačkoj mahali, jednom od mešovitih kvartova u Kosovskoj Mitrovici, u kojem žive i Srbi i Albanci. Prema nezvaničnim informacijama, eksplozivna naprava je ubačena kroz otvoren prozor sobe u kojoj su se deca igrala.

Šef Unmika Farid Zarif saopštio je danas da je "duboko i lično šokiran" zbog vesti o napadu u Kosovskoj Mitrovici. "Duboko i lično sam šokiran zbog vesti o napadu na kuću u Kosovskoj Mitrovici, u kojem je dvoje dece povredjeno kada je eksplozivna naprava bačena na njihovu kuću u naselju Bošnjačka mahala. To je kukavički čin, neprihvatljiv u bilo kom civilizovanom društvu", istakao je Zarif u saopštenju Unmika. Načelnik hirurgije bolnice u Kosovskoj Mitrovici Radimir Janković izjavio je ranije danas Tanjugu da su dvoje povređene dece stabilno, ali da su uslišili molbu roditelja da njihovo lečenje nastave na Dečjoj klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu.

Povređena deca su sanitetskim vozilom prebačena do Raške, a odatle helikopterom do Beograda.

Napad je najoštrije osudio premijer Ivica Dačić, naglašavajući da međunarodne snage imaju obavezu da svima garantuju bezbednost.

Šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin zatražio je od međunarodne zajednice da hitno zauzme stav o bombaškom napadu i da pronađe počinioce.

Koordinatorka Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Zlata Radovanović zatražila je od Kfora i Euleksa da istraže bombaški napad i da osiguraju bezbednost građanima.

Administrativna kancelarija kosovske vlade u Kosovskoj Mitrovici najoštrije je osudila napad, ističući da je to apsolutno neprihvatljivo i da se sa ovim napadom otišlo predaleko.

Napad u Mitrovici najoštrije je osudila i Samostalna liberalna stranka, koja je od svih nadležnih organa zatražila da se "počinioci ovog kukavičkog čina i svih drugih dosad nerasvetljenih zločina što pre pronađu i izvedu pred lice pravde".

"Ovakvi i slični akti nasilja neprihvatljivi su i oni ne doprinose stabilizaciji i miru na Kosovu", navela je Samostalna liberalna stranka.

Vučić: Da se nađu krivci

Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić posetio je u bolnici u Tiršovoj povređene Milicu (8) i Borivoja (3) Vučetić i zatražio od međunarodne zajednice da odmah pronađu one koji su bacili bombu na tu srpsku kuću.

"Zahtevamo od međunarodne zajednice i njihovih organa da odmah pronađu one koji su bacili bombu na ovu srpsku kuću i teško povredili Milicu i Borivoja", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da država Srbija ne samo da to zahteva od međunarodne zajednice nego će i pomoći sa svoje strane da se pronađe počinilac tog zločina.

"I nije važno da li je to uradio neki Albanac ili Srbin, važno je da tako težak zločin ne ostane nerasvetljen", istakao je Vučić, koji je povređenu decu posetio u pratnji direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina.

On je rekao da će država Srbija, u skladu sa zakonom, preduzeti sve mere, a da to isto traži i od predstavnika međunarodne zajednice.

"Od ljudi koji su odgovorni za mir na KiM, jer tog mira očigledno nema, nažalost, nema ga za našu decu", poručio je Vučić.

Vučić je rekao da je uveren, a da je to čuo i od lekara, da će se Borivoje i Milica brzo oporaviti i da će strah i sve grozno kroz šta su prošli brzo zaboraviti.

Napad osudila Vlada Kosova

Vlada Kosova osudila je najnovije incidente na severu Kosova i pozvala građane na mir i odmerenost.

U izjavi se navodi da vlada "poziva građane na mir i odmerenost i da ne saradjuju sa grupama koje pokušavaju da zategnu situaciju na ovom delu teritorije Kosova".

Vlada u Prištini, takođe, "od organa reda i zakona traži veliko angažovanje i posvećenost, da sačuvaju red i mir i da što pre počinioce ovih incidenata izvedu pred lice pravde".

Euleks i OEBS osudili napad

Euleks i OEBS najoštrije osuđuju jučerašnji incident u Kosovskoj Mitrovici i bilo koji napad koji ugrožava bezbednost i blagostanje nedužne dece i živote običnih građana navodeći da ovakva vrsta nasilja utiče na lokalno stanovništvo i ima poguban uticaj po mir i stabilnost.

"Istragu o ovom slučaju zajednički sprovode kosovska policija i operativna grupa Euleksa za Mitrovicu. Da bi istraga mogla da napreduje, ohrabrujemo sve one osobe sa informacijama koje mogu biti od pomoći u ovom slučaju da se jave", navodi se u saopštenju Euleksa.

Euleks, takođe, poziva sve da se u ovim veoma osetljivim vremenima uzdrže od bilo kakve nasilne reakcije, bez obzira da li su to reči ili dela, ocenjujući da vladavina prava mora da prevlada i da ide svojim tokom bez obzira na napetosti.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Žan Klod Šlumberže, takođe je danas osudio incident u severnoj Mitrovici u kojem je napadač bacio bombu na kuću, povredivši dvoje dece.

“Tokom proteklih nekoliko dana serija uznemirujućih bezbednosnih incidenata je pogodila ljude koji žive na severnom Kosovu. Ovaj poslednji čin je rezultirao povredama trogodišnjeg dečaka i devetogodišnje devojčice, što je u potpunosti neprihvatljivo”, istakao je Šlumberže u Beču, gde se nalazi povodom redovnog izveštaja koji podnosi Stalnom savetu OEBS-a.

“Snažno osuđujem ovaj napad i pozivam nadležne za sprovođenje zakona da spovedu sveobuhvatnu istragu o ovom i o nedavnim činovima nasilja i privedu počinioce pravdi", istakao je šef misije OEBS-a koja na Kosovu ima mandat u zaštiti i unapređivanju ljudskih i prava zajednica.

Euleks je naveo da svi oni koji imaju informacija o ovom slučaju mogu da se jave Operativnoj grupi za Mitrovicu na broj telefona: 038 512 638.

"Srbija da počne da brine o narodu na KiM i vrati deo vojske i policije"

Foto: Beta, arhiva
Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić ocenio je da iza bombaškog napada na srpsku kuću u Kosovskoj Mitrovici stoje Kfor i Euleks i pozvao građane tog grada da prekinu svaku komunikaciju sa njihovim pripadnicima.

Pantić je prilikom ispraćanja dece i njihovih roditelja u Beograd izjavio da se predstavnici međunarodne zajednice nisu oglasili povodom sinoćnog incidenta i da ne žele s predstavnicima Srba sa severa Kosova da razgovaraju.

Pantić je optužio predstavnike međunarodne zajednice da je njihov cilj i zadatak da okupiraju ovaj prostor i Albancima stvore još jednu državu na Balkanu.

"Mi nećemo birati cenu koju ćemo platiti, ali nećemo dozvoliti ni Albancima, ni Kforu i Euleksu, da sever Kosova okupiraju i da Albancima stvore još jednu državu", rekao je on.

Predsednik opštine je istakao da je to poruka koju upućuje u svoje lično i u ime građana Kosovske Mitrovice i Srba koji žive u pokrajini.

Pantić je naglasio da Srbi, ne samo u Kosovskoj Mitrovici, već širom Kosova i Metohije nisu bezbedni i da to potvrđuje broj stradalih Srba od 1999. godine do danas, što govori da međunarodna zajednica nema snage i da je na strani kosovskih Albanaca.

Pantić je uputio i poruku Vladi Srbije da, kako je rekao, konačno počne da brine o svom narodu na Kosovu i Metohiji i da u skladu s rezolucijom 1244 vrati određeni broj vojnog i policijskog osoblja kako bi zaštitila sopstvene građane.

"Kfor i Euleks odgovorni"

Predsednici četiri srpske opštine sa severa Kosova danas su u zajedničkom saopštenju optužili Kfor i Euleks da su "prevashodno odgovorni" za bombaški napad.

"Ako pripadnici Kfora nastave da tolerišu otakve napade i u najkraćem roku ne otkriju počinioce i njihove nalogodavce, ozbiljno se dovodi u pitanje dalja komunikacija i saradnja sa srpskim narodom i njihovim institucijama", poručili su predstavnici Srba na severu Kosova.

Predsednici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, Krstimir Pantić, Dragiša Milović, Dragiša Vasić i Slaviša Ristić, upozorili su da se "organizovanim terorističkim akcijama zastrašuje (srpsko) stanovništvo sa ciljem da se iseli iz pokrajine".

Oni su saopštili da od države Srbije očekuju da ne samo osudi napade na Srbe na Kosovu, već i da "pojačaju diplomatske i druge aktivnosti radi zaustavljanja negativnih tendencija".

Predsednici opština su naveli da u "daljim pregovorima Beograda i Prištine tema treba da bude puna bezbednost i zaštita Srba na Kosovu
i Metohiji, organizovan povratak više od 200.000 raseljenih Srba i nealbanaca, međunarodne i garancije UN za ostvarivanje svih ranije definisanih standarda za Kosovo, i poštovanje ljudskih prava i sloboda građana na Kosovu i Metohiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

222 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: