Ban: Napredak u dijalogu BG-PR

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je u novom izveštaju o Kosovu da je napravljen napredak, iako uz incidente, u dijalogu Beograda i Prištine.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 04.02.2013.

19:31

Default images

Ban Ki Mun je u izveštaju za period od 16. oktobra do 15. januara, u koji je agencija Beta imala uvid, pohvalio lidere obe strane što su se upustili u "ovaj izazovan, ali važan politički proces" kako bi se rešili najteži problemi koji otežavaju međusobne odnose.

U Kosovskoj Mitrovici, piše Ban, potrebni su "koordinisano delovanje i pažnja da se teška pitanja rešavaju dobronamerno, da bi se izbegle dalje tenzije".

"Zajedno s poltičkim procesom na visokom nivou, podjednako su značajni postojani i utemljeni napori da se pomoviše pomirenje i poveća poverenje među zajednicama na Kosovu", piše u izveštaju i ističe da su, pored međunarodnog prisustva, potrebni posvećnost i iskreni napori političkih lidera na svim nivoima, nevladinih organizacija i civilnog društva.

Netrpeljivost, iskazana na praznicima Srpske pravoslavne crkve, "ne opravdava težnje kosovskog društva i trebalo bi da kosovske vlasti čvrsto i odlučno reaguju", naveo je Ban Ki Mun u izveštaju koji će biti predstavljen na sednici Saveta bezbednosti UN 22. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: