Pantić Kforu o Civilnoj zaštiti

Legitimitet Civilne zaštite je nesporan, to je mirnodopska organizacija čiji su rad i obaveze precizno definisani Ženevskom konvencijom, kaže Krstimir Pantić.

Izvor: B92

Petak, 01.02.2013.

22:26

Default images

Komandant štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Kosovska Mitrovica je rekao da niko, pa ni Kfor, nema pravo, niti može osporiti njen pravni status.

Reagujući na izjavu komandanta Kfora Folkera Holbauera da će Kfor reagovati odlučno u slučaju da pripadnici Civilne zaštite postanu pretnja po slobodu kretanja, sigurno i mirno okruženje, Pantić je istakao da je "funkcionisanje Civilne zaštite moguće obezbediti čak i na okupiranim teritorijama, a okupacione snage moraju omogućiti nesmatan rad pripadnicima pomenute organizacije kako bi pravovremeno pružile podršku i pomoć lokalnom stanovništvu".

"Sporazumom Čović - Hakerup (iz 2001), takođe je predviđena mogućnost formiranja i funkcionisanja Civilne zaštite", objasnio je Pantić u saopštenju.

On je dodao da pripadnici Civilne zaštite nikada neće predstavljati pretnju po bilo koga osim u slučaju da lokalno stanovništvo, njihova imovina i lična bezbednost budu ugroženi.

"U tom slučaju pripadnici Civilne zaštite imaju pravo da, u skladu sa Ženevskom konvencijom pruže svu pomoć građanima bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost, zaštite njihove živote i sačuvaju imovinu", obrazložio je Pantić i dodao da u tom slučaju očekuje i raduje se saradnji sa međunarodnim snagama bezbednosti, jer je cilj zajednički, a to je stvaranje mirnog i bezbednog okruženja za sve stanovnike na Kosovu i Metohiji.

On je izrazio žaljenje što Kfor do sada nije bio uspešan u tom svom zadatku i dodao da će pripadnici Civilne zaštite sa zadovoljstvom asistirati i pomagati međunarodnim snagama, kako se "nikada više ne bi ponovilo etničko čišćenje Srba i drugih nealbanaca".

Navodeći da na osnovu Rezolucije SB UN 1244 jedino međunarodne snage bezbednosti imaju pravo da nose oružje, Pantić je izrazio očekivanje da komandant Kfora hitno rasformira i razoruža pripadnike takozvanih "kosovskih snaga bezbednosti", koji, kako je ukazao, predstavljaju otvorenu pretnju po mir i bezbednost.

Pripadnici Civilne zaštite će, kako je najavio, uskoro održati još jednu pokaznu vežbu na kojoj će biti prikazane mogućnosti, veštine, osposobljenost i čvrsta namera pripadnika ove organizacije da budu u službi građana i njihove zaštite.

"Očekujem da komandant Kfora, nakon više od šest meseci kako je stupio na dužnost, poseti lokalne samouprave na severu pokrajine i prisustvuje vežbi pripadnika Civilne zaštite kako bi se i lično uverio da oni ne predstavljaju pretnju po bilo koga", navedeno je u saopštenju.

Takođe, Pantić naglašava da se od komandanta Kfora očekuje i zahteva da striktno poštuje Rezoluciju UN 1244 i prestane sa pretnjama, jer one samo doprinose daljem urušavanju kredibiliteta Kfora i mogu dovesti do potpunog prekida saradnje sa lokalnim stanovništvom. Pripadnici Civilne zaštite ne podržavaju nasilje, ali imaju obavezu da pruže pomoć i podršku lokalnom stanovništvu ukoliko izostane reakcija međunarodnih snaga bezbednosti, poručio je Pantić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: