"Konflikt može da eskalira"

Navodni izraelski vazdušni udar na sirijski konvoj vojnih vozila s oružjem, namenjenim libanskom Hezbolahu, mogao bi da izazove lančanu reakciju.

Izvor: Tanjug

Petak, 01.02.2013.

21:42

Default images

Izraelski mediji ističu da je vojska povećala pripravnost na severu zemlje.

Tiražni "Maariv" objavio je da je armija pomerila treću bateriju svog odbrambenog sistema od raketa gvozdena kupola u region Galilije u četvtak, dok su druga dva raspoređena s juga u ponedeljak, jedan u Haifu, a drugi kraj granice s Libanom.

Vojni portparol je potvrdio raspoređivanje na severu u izjavi za AFP, ali nije komentarisao lokacije, ni broj, tvrdeći da se radi o "rutini".

U međuvremenu nije bilo zvaničnog komentara Izraela da su izraelski borbeni avioni u stvari bombardovali vojni centar za istraživanja kraj Damaska u sredu, niti potvrde odvojenih izveštaja o udaru na konvoj duž libansko-sirijske granice.

Međutim, mediji ne sumnjaju da to može da ima posledice, ističući da bi potpuna uzdržanost prema izraelskim akcijama mogla da se smatra slabošću Hezbolaha, pa bi "trebalo da očekujemo neku formu odgovora, čak i ako ne odmah i ne obavezno širi raketni napad na Izrael", napisao je komentator levičarskog Haareca.

Konvoj Hezbolaha, koji je prema stranim izveštajima napadnut iz vazduha dok je putovao iz Sirije u dolinu Beka u Libanu, natovaren eksplozivom neće biti poslednji, napisao je komentator najtiražnijeg izraelskog lista "Jediot ahronota", dodavši da bi se činilo, s pesimističke tačke gledišta, da su na putu ka vojnom sukobu na najmanje jednom ili dva severna fronta.

Taj list je takođe napisao na naslovnoj strani da je severna armijska komanda proglasila stanje visoke pripravnosti, ali vojni protparol to nije ni potvrdio, ni porekao. Sirijska armija je kazala da je gađan naučni istraživački centar, a lokalni stanovnici da se radi o istraživačkom centru nekonvencionalnog oružja.

Izrael je ranije često upozoravao da će postojati casus belli ako sirijsko hemijsko oružje dospe u ruke Hezbolaha, ali ta zemlja brine i zbog dugometnih rakete tipa "skad" i drugog unapređenog oružja kao što su protivavionski sistemi i rakete zemlja- zemlja.

Dnevnik "Hajom", za koji se smatra da je blizak premijeru Benjaminu Netanijahuu, napisao je da će se napori da se prenese unapređeno oružje Hezbolahu nastaviti i čak i pojačati dok režim Bašara Asada nastavlja da erodira.

List takođe predviđa da će rasti pritisak u Siriji i Libanu da odgovore i da severna granica može da se zapali u svakom trenutku.

Damask je već zapretio osvetom, a bliski saveznik Sirije Iran je upozorio na ozbiljne posledice koje će se osetiti u Tel Avivu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: