Iran nije umešan u atentat na papu

Vatikan odbacio najnovije tvrdnje Mehmeta Ali Agdže, koji je 1981. pokušao da ubije papu Jovana Pavla II, da je iranski verski vođa naručio atentat.

Izvor: B92

Petak, 01.02.2013.

20:04

Default images

Agdža je više puta menjao svoj iskaz, podseća agencija AP.

On je u knjizi "Obećali su mi raj", koja je juče objavljena u Italiji, naveo da je bivši iranski verski vođa, ajatolah Ruholah Homnei naredio da se ubije papa. Takođe, napisao je i da je obučavan da ga ubije u saradnji sa pripadnicima Homneijevih snaga nakon što pobegne iz turskog zatvora.

Agdža je naglasio i da je to rekao papi Jovanu Pavlu II kada ga je posetio u zatvoru.

Portparol Vatikana Frederiko Lombardi izjavio je da je jasno da Agdža želi publicitet i da su njegove najnovije tvrdnje praktično sve lažne.

Agdža je pucao i ranio papu Jovana Pavla II 13. maja 1981. godine na Trgu Svetog Petra. Nakon što je proveo 19 godina u zatvoru u Italiji, deportovan je u Tursku, gde je odslužio kaznu za ubistvo levičarskog novinara Abdija Ipekčija 1979. godine.

Iz turskog zatvora oslobođen je 18. januara 2010. godine. Zatim je prebačen u vojnu bolnicu kako bi se utvrdilo da li je, u 52. godini, i dalje spreman da služi vojsku. Turska vojska je u međuvremenu odbacila Agdžu kao nedostojnog za službu zvog "antisocijalog poremećaja ličnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: