Bivši šef CIA osuđen zbog otmice

Bivši direktor CIA u Italiji Džef Kasteli osuđen u odsustvu na sedam godina zatvora zbog otmice imama u Milanu 2003. u programu "vanredne predaje".

Izvor: B92

Petak, 01.02.2013.

18:24

Default images

Milanski imam Osama Mustafa Hasan, radikalni egipatski islamista poznatiji kao Abu Omar, kidnapovan je u februaru 2003. godine na ulici, u operaciji koju su koordinisali CIA i italijanska vojnoobaveštajna služba SISMI, preneo je AFP.

Apelacioni sud u Milanu je za otmicu imama osudio Kastelija na sedmogodišnju robiju, kao i još dva agenta CIA, kojima je izrečena kazna od po šest godina zatvora, javili su italijanski mediji.

Njih trojica su bili oslobođeni optužbi na kraju prvostepenog sudskog procesa, pošto su im sudije priznale diplomatski imunitet, ali su tužioci podneli žalbu na oslobađajuću presudu.

Visoki sud u Italiji je prošle godine potvrdio okrivljujuće presude za još 23 agenta CIA zbog istog incidenta i naložio pokretanje ponovnog postupka protiv pet bivših italijanskih špijuna koji su optuženi za učešće u otmici imama.

Abu Omar, koji je u to vreme uživao politički azil u Italiji, tada je navodno odveden u američku vazduhoplovnu bazu na severoistoku Italije, potom avionom prebačen u američku bazu u Nemačkoj, a odatle u Kairo, gde je, kako tvrdi, bio podvrgnut mučenju.

Program "vanredne predaje" pokrenuo je tadašnji američki predsednik Džordž Buš mlađi u sklopu strategije globalnog rata protiv terorizma, posle napada u SAD 11. septembra 2001. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: