Ankara: Razneo se kod ambasade SAD

U napadu bombaša samoubice na ulazu u američku ambasadu u Ankari poginule su dve osobe, napadač i radnik obezbeđenja, a jedna žena je teško povređena.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 01.02.2013.

12:54

Default images

Eksplozija se dogodila na samom ulazu, unutrašnjost zgrade nije oštećena, a lakše povrede su zadobila dva čuvara.

Turski premijer Tajip Erdogan zatražio je hitnu istragu, a ministar policije Muamer Guler je naveo da se veruje da je napadač državljanin Turske i da je povezan sa jednom "domaćom levičarskom grupacijom".

Turski ministar unutrašnjih poslova Muamer Guler potvrdio je da je bombaš samoubica, koji je izveo teroristički napad na ambasadu SAD u Ankari, muškarac i da policija analizom otisaka prstiju nastoji da utvrdi o kome je reč.

Ministar Guler je potvrdio da je u eksploziji poginuo radnik obezbeđenja ambasade Mustafa Akarsu, a da je novinarka Didem Tunsaj (38) teško povređena. Ona ima teške povreda u predelu glave i njen život je u opasnosti.

On je dodao da su još dva radnika obezbeđenja lakše povređena i medicinski zbrinuta. "Istraga o ovom slučaju se nastavlja“, kazao je Guler, javila je agencija Anadolija.
Foto: Beta, AP
Lokalni mediji identifikovali su napadača kao 30-godišnjeg Edževita Sanlija. Prema njihovim saznanjima, Sanli je bio član zabranjene Revolucionarne narodne oslobodilačke partije. On je bio uhapšen 1997. godine zbog napada na zgradu policije u Istanbulu i vojnog kompleksa Harbije. U zatvoru je 2000. učestvovao u više štrajkova glađu, koji su se u nekim slučajevima završavali i smrću zatvorenika. Zbog narušenog zdravlja, 2002. je pušten na uslovnu slobodu.

Policija je ubrzo nakon eksplozije opkolila ceo kvart. Helikopteri su nadletali ambasadu, a ispred zgrade su bili vatrogasci i Hitna pomoć. Na mesto eksplozije je odmah stigao i šef policije u Ankari.

Svi službenici ambasade su sklonjeni u sigurne sobe, obezbeđenje je pojačano i policija sprovodi mere predostrožnosti zbog eventualnog novog napada.

Uprkos navodima američkih medija da ima više žrtava napada, zvaničnici Ankare potvrdili su da su u ovoj eksploziji dve osobe poginule.

Američka ambasada u saopštenju je navela da je preduzela sve neophodne mere u za ovakve situacije i da se zahvaljuje turskim vlasitma na brzoj intervenciji. Zvaničnici SAD iz konzulata u Istanbulu poručili su svojim građanima izbegavaju američka predstavništva u Turskoj u narednom periodu i da budu na posebnom oprezu zbog mogućeg izbijanja nasilja.
Foto: Beta, AP
Američki ambasador u Ankari Fransis Ričardon rekao je novinarima ispred zgrade ambasade da ovaj napad neće uticati na odnose Amerike i Turske i da će te dve zemlje "i dalje biti prijatelji". Prema njegovim rečima, Vašington i Turska blisko će raditi na rasvetljavanju ovog incidenta.

Portparol Bele kuće Džej Karni nazvao je bombaški napad na američku ambasadu u Turskoj terorističkim aktom. On je dodao da još nije poznato ko stoji iza napada.

"Bombaški napad je svakako teroristički akt, ali u ovom trenutku mi ne znamo ko stoji iza njega i sa kojim motivima", kazao je Karni.

Napad je osudio i predsedavajući kongresnog komiteta za spoljne poslove, republikanac iz Kalifornije Ed Rojs, saopštivši da je to još jedno podsećanje na stalnu terorističku pretnju američkim građanima u inostranstvu.

"Napad koji je usledio posle onog u Bengaziju, ističe neophodnost pronalaženja sveobuhvatne provere bezbednosti naših diplomatskih ispostava u svetu", smatra Rojs.
Foto: Beta, AP
"Hurijet" navodi da je do eksplozije došlo kod skenera na ulazu u zgradu, ali da bezbednosne kamere nisu ništa zabeležile.

"Hurijet" navodi i da je kolumnista tog lista još 24. januara upozorio na moguće terorističke napade u Turskoj, a u izveštaju o eksploziji podseća i na napad na američki konzulat u Bengaziju u kome je stradao američki ambasador u Libiji Kris Stivens.

Urednik agencije Anadolija Omer Faruk Čališkan smatra da je sa ovim napadom najverovatnije povezana Al Kaida, pošto je turska policija juče uhapsila jednu osobu za koju se veruje da je istaknuti član Al Kaide i da je bila povezana sa Osamom Bin Ladenom.

Eksplozija se dogodila samo pet dana pošto su SAD, Holandija i Nemačka uz tursku granicu sa Sirijom postavile i stavile pod komandu NATO-a prvi antiraketni sistem Patriot, kako bi se ojačala protivazdušna odbrana od eventualnog napada iz Sirije.

Dolazak snaga NATO-a sa sistemom Patriot u Tursku, u blizinu granice, zvanična Sirija je ocenila kao provokaciju.
Foto: Beta, AP
Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen "oštro je osudio" napad na američku ambasadu u Turskoj u kojem su poginule dve osobe.

"Oštro osuđujem današnji bombaški napad na ambasadu SAD u Ankari", naveo je Rasmusen u saopštenju, prenosi AFP.

On je dodao da je to sraman napad na diplomatsko predstavništvo jedne članice NATO na teritoriji druge zemlje članice Alijanse.

"Takav napad pokazuje bezobzirnost prema ljudskim životima i nepovredivosti diplomatskog osoblja", naveo je Rasmusen.

"Nema opravdanja za takav čin nasilja. Terorizam u svim vidovima ne sme nikada biti tolerisan", zaključio je on, izražavajući solidarnost sa vladama Turske i SAD.

Davatoglu: Bombaši će biti kažnjeni

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Beogradu, poručio je da će odgovorni za bombaški napad na ambasadu SAD u Ankari uskoro biti privedeni pravdi, a ceo događaj će biti u potpunosti rasvetljen.

"Sve raspoložive bezbednosne službe rade na rasvjetljavanju napada u Ankari, a događaj koji se desio u našoj zemlji jako nas je rastužio. Turski zvanicnici, zajedno sa svim sigurnosnim strukturama, uvek su pridavali veliki značaj bezbednosti stranih diplomatskih predstavništava i nastavićemo s takvom praksom", izjavio je Davutoglu agenciji Anadolija.

Izrazivši saučešće porodicama nastradalih u današnjem napadu u Ankari, Davutoglu je rekao da je za napad saznao tokom susreta sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: