Novac od kazni opremio porodilište

Pobeda u okviru akcije "Bitka za porodilišta" proglašena je i u Sremskoj Mitrovici, jer je donacijom od 50.000 evra potpuno opremljeno porodilište.

Izvor: B92

Petak, 01.02.2013.

12:51

Default images

Primopredaja opreme u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici obavljena je danas.

Novac za opremu dao je grad, a sredstva su prikupljana od oportuniteta, tako da je primopredaji pored gradonačelnika Branislava Nedimovića prisustvovao i predsednik Osnovnog javnog tužilaštva Sremske Mitrovice, Nebojša Popović.

Da podsetimo, zakonom je propisano da javni tužilac može za krivična dela za koja je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine odložiti krivično gonjenje ako osumnjičeni prihvati da plati određeni novčani iznos u korist humanitarne organizacije, fonda ili javne ustanove.

U skladu sa ovom odredbom Zakonika o krivičnom postupku Osnovno javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici donelo je odluku da se sredstva prikupljena primenom instituta odlaganja krivičnog gonjenja koriste u humanitarne svrhe, u ovom slučaju za akciju „Bitka za porodilišta“.
Branislav Nedimoviæ, predsednik opštine Sremska Mitrovica (Foto: B92)
Gradonačelnik Branislav Nedimović je istakao da mu je velika čast što je ponovo deo ove velike akcije koja je vrlo važna za čitavu Srbiju, a u ovom slučaju i za grad Sremsku Mitrovicu. Najbolji dokaz značaja ove akcije je podatak da je u ovom porodilištu u 2012. godini rođeno 138 beba više nego u 2011. godini.

Na doniranoj opremi posebno se zahvalio vršilac dužnosti direktora bolnice primarijus dr Goran Ivić, koji je istakao da je akcija “Bitka za porodilišta” uticala na povećanje trudnoća i broja rođenih beba u Sremskoj Mitrovici i okolini. Načelnik ginekologije, primarijus dr Dragan Malobabić, takođe se zahvalio na donaciji i podrobnije objasnio je značaj i način upotrebe donirane opreme.
Naèelnik ginekologije, primarijus dr Dragan Malobabiæ (Foto: B92)
Oprema koja je nabavljena, (ultrazvučni aparat, porođajni sto, lampa za fototerapiju, dva pulsna oksimetra, tri monitora za praćenje vitalnih funkcija i pet neonatalnih aspiratora), pored prethodno doniranih pet inkubatora, obezbedila je da porodilište u Sremskoj Mitrovici postane moderan i opremljen medicinski centar.
Veran Matiæ, predsednik Fonda B92 (Foto: B92)
„Veliko je zadovoljstvo kada možemo da kažemo da smo pobedili u još jednoj bici, tako što smo nabavili svu neophodnu opremu za ovo porodilište. Vidim i da se dobija druga bitka, jer je ovo porodilište jedno od retkih u Srbiji u kojem imamo veliki rast broja beba. I na trećem mestu, sva oprema je nabavljena sredstvima iz lokalne zajednice zahvaljujući saradnji Tužilaštva i opštine, tj. od sredstava iz procesa nagodbi zbog saobraćajnih i sličnih prekršaja nabavljeno je nešto što je u ovom trenutku najvažnije i najpotrebnije. Ovo je ideja i za druge sredine u Srbiji, kako bi se na najbolji način ova sredstva utrošila. Gde god postoji Tužilaštvo, postoji i mogućnost da se sredstva iz oportuniteta usmere za opremu u lokalnom porodilištu. Pozivamo sve koji žele da na ovakav način učestvuju u akciji da se jave Fondu B92“, izjavio je predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić.

Podsetimo, u akciji “Bitke za porodilišta” za Vršac je prikupljeno oko 60.000 evra, donacijom Milana Popovića, u Pančevu oko 185.000 evra, što je takođe donirao Popović, u Leskovcu oko 30.000 evra od donacije "Zdravlje Aktavisa" i KBC banke, u Sremskoj Mitrovici oko 50.000 evra od donacije Sremske Mitrovice i oko 35.000 evra u Kraljevu, što je donirala Kanadska ambasada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: