Nova hapšenja u aferi "Azotara"

Tužilaštvo odredilo pritvor od 48 sati vlasnicima "Vulin komerca" Draganu Vulinu i "Mlinko amosa" Draganu Petroviću, koji su privedeni u sklopu afere "Azotara".

Izvor: B92

Petak, 01.02.2013.

07:55

Default images

Oni se sumnjiče da su oštetili budžet Srbije za gotovo sto miliona dinara, a pančevačku "Azotaru" za više od 260 miliona dinara, saopšteno je iz MUP-a.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević kaže za B92 da će Vulin i Petrović, protiv kojih je podneta krivična prijava zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj, u toku dana biti saslušani.

U saopštenju MUP-a se navodi da će dopunom krivične prijave biti obuhvaćena ranije privedena lica: Radosav Vujačić, privremeni zastupnik kapitala preduzeća HIP-"Azotara" Pančevo, Mihajlo Grujić, zamenik direktora HIP- "Azotara" Pančevo, Dragan Tanasković, vlasnik i direktor preduzeća "Tan trejd" doo Beograd, Dragan Mitić, vlasnik preduzeća "Agro medija" doo Osipaonica, Srboljub Žujović, direktor preduzeća "Srbokop" doo iz Mionice, Vera Isaković, vlasnica preduzeća "Kemko" doo iz Beograda, i Gordan Marković, direktor preduzeća "Citadela" iz Kraljeva.

Istraga protiv njih je, kako je naveo Radosavljević, u toku. Oni se, prema navodima krivične prijave koja je podneta 24. novembra, terete za zloupotrebe prilikom prodaje regresiranog mineralnog đubriva od 2009. do kraja marta 2011. godine, čiji je proizvođač bila "Azotara Pančevo".

"Tom prilikom pričinjena je šteta za budžet Republike Srbije za oko 220 miliona dinara, a za Azotaru Pančevo oko 470 miliona dinara, s obzirom da su neosnovano korišćena sredstva iz budžeta namenjena za regresirano mineralno đubrivo koje je Azotara Pančevo isporučila preduzećima u vlasništvu i pod kontrolom prijavljenih lica, pri čemu najveći deo isporučenog đubriva Azotari nije ni plaćen", kazao je Radisavljević.

Osim ovih sedam osoba, zbog nezakonite prodaje regresiranog mineralnog đubriva krajem novembra su privedeni i bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin, vlasnik konsultantske kuće "Ces Mekon" Zvonimir Nikezić.

Mesec kasnije, 27. decembra, Radna grupa Uprave kriminalističke policije privela je još osam osumnjičenih za pronevere u prodaji regresiranog i neregresiranog mineralnog đubriva.

Insajder više od godine istražuje sporne privatizacije, pa i prodaju, a zatim i raskid ugovora o prodaji HIP Azotara Pančevo. Emisija o Azotari trebalo je da bude emitovana u okviru serijala pripremanog za 2013. godinu, ali je zbog svih dešavanja oko Azotare i hapšenja, emitovana vanredna emisija.

Izneti su svi dokazi do kojih je došao Insajder, a koji ukazuju na to da je spisak odgovornih za loše stanje u Azotari, prema istraživanju Insajdera, mnogo duži od liste uhapšenih.

Nadležne institucije su do sada vodile istrage o privatizaciji Azotare i trgovini đubrivom. Ipak, prema istraživanju Insajdera, Azotara je štetu pretrpela i zbog odluke države da ta fabrika đubriva počne da se bavi trgovinom pšenicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: