Vilhelm: Ne blokirajte Kosovo u UN

Nemački ambasador Hajnc Vilhelm izjavio je da saglasnost Srbije s članstvom Kosova u UN nije uslov koji je postavljen srpskim vlastima.

Izvor: Beta, Politika

Sreda, 30.01.2013.

23:35

Default images

"Naravno, to se odnosi na ovde i sada. Na kraju će se ipak nametnuti zahtev Prištine koji mi podržavamo - Srbija ne bi trebalo da blokira članstvo Kosova u UN", rekao je Vilhelm u intervjuu za Politiku.

Nemački ambasador je potom dodao i da Srbija u krajnjoj liniji i ne može da blokira ulazak Kosova u Ujedinjene nacije, jer ako Kosovo jednog dana bude podnelo takav zahtev, o tome će, na predlog Saveta bezbednosti, odlučivati Generalna skupština UN.

Upitan da li među nemačkim strankama, od kojih se može očekivati da formiraju vladu posle izbora ove godine, postoje različiti stavovi po pitanju članstva Srbije u EU, Vilhelm je rekao da misli da među njima ne postoje znatne razlike po tom pitanju.

"S druge strane, postoji konsenzus svih parlamentarnih stranaka da proces evropskih integracija ne može biti posmatran kao uspešno završen sve dok sve zemlje zapadnog Balkana ne postanu članice Unije", kaže nemački ambasador.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: