VB: Udružile se pristalice EU

Politički protivnici u Britaniji udružili su snage kako bi zadržali zemlju unutar Evropske unije i zaustavili rastući talas animoziteta prema Briselu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.01.2013.

21:15

Default images

Političari različitih opredeljenja odlučili su da osnuju grupu i udruže napore pošto je premijer Dejvid Kameron prošle nedelje obećao da će ponovo pregovarati o uslovima britanskog članstva u EU i pružiti glasačima šansu da kažu da li žele da napuste evropski blok, preneo je Rojters.

Centar za britanski uticaj u Evropi (CBIE), grupa sačinjena od raznih stranaka koja se zalaže za ostanak Britanije u EU, izrazio je nadu da će uspeti da ubedi glasače da je njegov stav "zdravorazumska" opcija u moru retorike o Evropi.

Istovremeno, dva Kameronova ministra pozvala su na "politički protivudarac" sve češćim pozivima da Britanija povrati ovlašćenja od svog najvećeg trgovinskog partnera ili da ga u potpunosti napusti.

Konzervativni ministar u vladi Ken Klark i ministar finansija Deni Aleksander, iz proevropske Liberalne demokratske stranke, mlađeg koalicionog partnera, održaće govor kasnije tokom dana povodom osnivanja CBIE.

"U suštini je defetistički tvrditi da je Britanija zauvek izolovana i bez vizije u Evropi", rekao je predsednik nove grupe Piter Valding.

Dugotrajna debata u Britaniji suprotstavlja proevropske snage, koje vide Evropu kao ključnog trgovinskog partnera i izvor stabilnosti posle Drugog svetskog rata, i evroskeptike gnevne zbog onoga što vide kao rasipnu briselsku birokratiju koja preti britanskom suverenitetu.

Kameron je prošle nedelje izjavio da će njegova stranka voditi kampanju pred parlamentarne izbore, koji će se održati 2015. godine, na osnovu obećanja da će ponovo pregovarati o uslovima članstva Britanije u EU.

Ukoliko osvoji još jedan mandat, kako je Kameron obećao, do kraja 2017. godine biće organizovan referendum o daljem članstvu zemlje u evropskom bloku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: