Razbijena mreža trgovaca ljudima

U akciji Evropola razbijena je velika mreža trgovaca ljudima koja je operisala širom Evrope i uhapšene su 103 osobe osumnjičene da su bile njeni pripadnici.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.01.2013.

20:38

Default images

U zajedničkoj operaciji, koju je usklađivao Evropol, učestvovalo je 10 evropskih zemalja i Euleks, a osumnjičeni su uhapšeni u Hrvatskoj, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Turskoj i u regionu Kosova.

Druge prinudne mere sprovedene su u Švajcarskoj, a zajedničku akciju je podržala i Austrija.

Svi uhapšeni su osumnjičeni za umešanost u trgovinu s velikim brojem ilegalnih imigranata u Evropskoj uniji uglavnom preko Turske i Zapadnog Balkana.

Kriminalna mreža "regrutuje" ilegalne imigrante pretežno u Avganistanu, Iraku, Pakistanu, Siriji i Turskoj i koristi različite načine za njihovo krijumčarenje u EU i unutar nje.

Imigranti se često krijumčare u nehumanim i opasnim uslovima, kao što su vrlo male, sakrivene pregrade u podu autobusa ili kamiona, teretnih vozova ili brodova.

U nekim slučajevima imigranti koriste falsifikovane pasoše. Jedan od načina regulisanja njihovog statusa je brak iz koristi.

Ovo je bila jedna od najvećih usklađenih akcija protiv trgovaca ljudima na evropskom nivou, u kojoj je učestovalo više od 1200 policajaca. Pretreseno je ukupno 117 kuća i drugih objekata. Tokom pretresa zaplenjeni su mobilni telefoni, laptopovi, izveštaji iz banaka, poluautomatske puške sa velikom količinom municije i više od 176.500 evra u gotovini.

U Hrvatskoj uhapšeno deset osoba

Juče ujutru na području Međimurske, Varaždinske i Primorsko-goranske policijske uprave uhapšeno je deset osoba, za koje se sumnja da su u najmanje 17 slučajeva organizovali i prebacili najmanje 65 turskih državljana iz Hrvatske na područje Mađarske i Slovenije, saopštila je policija Hrvatske.

Migrante su preuzimali na širem području Zagreba, a potom čamcem preko reke Mure prebacivali u Mađarsku ili peške preko granice, uz pomoć vodiča, u Sloveniju, nakon čega bi ih automobilima preuzimali na području tih zemalja i dalje ih prevozili na područje Austrije ili Italije.

Za to su dobili najmanje 37.600 evra.

Na osnovu naloga Županijskog suda u Zagrebu, pretreseno je deset osoba, deset vozila i deset stanova i drugih prostorija. Nađeno je i oduzeto 18 mobilnih telefona, 25 SIM kartica, veća količina novca u raznim apoenima i valutama, jedna poluautomatska puška s optičkim nišanom, veća količina municije, laptop i razna dokumentacija vezana za ta krivična dela.

Ovo kriminalističko istraživanje sprovedeno je u saradnji s Europolom i u okviru projekta FIMATHU, gde je već ranije dogovoreno sprovođenje Zajedničkog akcionog dana, saopštila je hrvatska policija.

Mediji navode i da su, pored deset državljana Hrvatske, uhapšena dvojica građana Turske i jedan mađarski državljanin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: