"Ne pravimo drugu državu na KiM"

Direktor vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin kaže da Beograd neće prekinuti dijalog s Prištinom i da se ne pravi druga država na KiM.

Izvor: B92

Sreda, 30.01.2013.

20:09

Default images

Vulin je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici rekao da pregovori u Briselu nisu prijatna stvar, ali su nužni, zbog Kosova i Metohije i čitave Srbije.

On je rekao da današnji miting u Kosovskoj Mitrovici, na kome je zatražen prekid daljih pregovora Beograda i Prištine i odbacivanje dosad postignutih sporazuma u dijalogu, predstavlja upozorenje i da "govori o nepoverenju koje Srbi na Kosovu osećaju nakon što su puno puta bili izigrani".

“Želim da kažem, u ime Vlade Republike Srbije, da ćemo sve što je dogovoreno sprovesti, ali ništa što je dogovoreno neće biti sprovedeno da bi se ovde stvorila druga država. Mi ne pravimo drugu državu. I niko neće terati Srbe na Kosovu i Metohiji da postanu deo druge države. Niko nema taj mandat, a još manje imamo tu želju", podvukao je Vulin.

Direktor Vladine Kancelarije za KiM istakao je da, što pre međunarodna zajednica prihvati da su rešenja koja je Srbija ponudila u Platformi za Kosovo i Metohiiju realnost, i što pre prihvati da bez saglasnosti Srbije i Srba koji žive na Kosovu i Metohiji ne može biti trajnog, održivog rešenja, to ćemo pre početi da rešavamo konkretne probleme.

"Svi problemi o kojima govorimo, dobar deo njih bi bio rešeni da smo počeli da razgovaramo o platformi - problemi administrativnih prelaza, registarskih tablica, dokumenata, lokalnih samouprava, organizacije Srba, problemi zdravstva, prosvete… Mi smo ponudili rešenje. Vreme je da međunarodna zajednica i privremene institucije u Prištini prihvate realnost - da bez saglasnosti Srbije i Srba koji žive na Kosovu i Metohiji ne može biti trajnog, pravednog ni održivog rešenja, današnji skup (u Kosovskoj Mitrovici) je to pokazao. Potrebna je saglasnost Srba na Kosovu i Metohiji i države kojoj veruju", istakao je Vulin.

On je rekao da će Srbija sprovesti što je dogovoreno, neće prekinuti dijalog, jer bi to bilo jako loše i time bi se, kako je kazao, stvorio prostor za privremene institucije u Prištini da se zaboravi šta su radili sa grobljima, šta rade sa živim Srbima, da se zaboravi na nasilje kom su skloni.

"Mi hoćemo rešenje, pregovore, sporazum… ali taj sporazum i ti pregovori moraju da budu vođeni u okviru onoga o čemu smo govorili kroz platformu, onoga što je naša Skupština usvojila, o onome što je politika naše Vlade i predsednika naše Republike", rekao je Vulin.

Vulin je danas obišao pravoslavno groblje u Klokotu u opštini Kosovska Vitina na kome je 20. januara porušeno 30 nadrgobnih spomenika.

"Obišao sam naše porušene grobove koji su zapravo poruka sta misle o živim Srbima kada se tako ponašaju prema mrtvim Srbima. To je veliki test za međunarodnu zajednicu koja, ako želi da pokuša da povrati poverenje Srba, mora pokazati na delu da se ovo više nikad neće ponoviti, i ne samo to, već da će oni koji su to uradili biti primerno kažnjeni. Od 1999. godine do danas niko ni za šta nije kažnjen kada su u pitanju zločini prema Srbima. Bez obzira da li presudu donosi Haški tribunal ili istragu pokreće KPS, ali niko nije kažnjen ni za jedan zločin nad Srbima. Ovo je zločin nad srpskim dušama", rekao je Vulin.

On je nakon Klokota posetio Osojane u opštini Istok, gde je povratničkim zajednicama u mestima Koš, Blagača i Osojane predao tri traktora nabavljena sredstvima Kancelarije.

Vulin je naglasio da je pitanje bezbednosti južno od Ibra ključno pitanje i da ako privremene institucije nisu u stanju to da reše, onda neka dopuste ljudima da se organizuju, uz ocenu da je kriminal na Kosovu i Metohiji južno od Ibra zastrašujući i lična bezbednost je takva da to jednostavno ne može dugo da traje.

"Zato ne znamo ko ruši groblja, ko pljačka i ko krade, zato što KPS ne pokazuje dovoljno interesovanja da to reši. Ja to od KPS suštinski ne očekujem, ali očekujem od međunarodne zajednice. Vladavina prava na Kosovu i Metohiji nije uspostavljena i očekujem da bude uspostavljena", zaključio je Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: