Tužioci: Frenki ne može na slobodu

Tužilaštvo Tribunala usprotivilo se zahtevu Franka Simatovića da bude pušten na privremenu slobodu u Srbiju do donošenja presude.

Izvor: Beta

Sreda, 30.01.2013.

19:45

Default images

Tužliac smatra da, u ovoj fazi postupka, postoji povećani rizik da će Franko Simatović zvani Frenki pobeći i da se neće vratiti u Hag na izricanje presude.

Tužilaštvo predlaže da, ukoliko pretresno veće donese odluku da pusti Simatovića na privremenu slobodu, to bude na period od tri meseca.

Donošenje presude očekuje se na proleće.

Simatović i prvooptuženi Jovica Stanišić bili su na privremenoj slobodi u Srbiji od jula prošle godine, a po nalogu Tribunala vratili su se u Pritvorsku jedinicu UN u Sheveningenu do 24. januara, kako bi prisustvovali iznošenju završnih reči, koje je u toku.

Tužilaštvo je juče zatražilo kazne doživotnog zatvora za obojicu optuženih, a danas je odbrana Stanišića zatražila oslobađajuću presudu jer smatra da Tužilaštvo nije dokazalo ni jednu tačku iz optužnice.

"Stanišić bi trebalo da bude oslobođen svih optužbi i da mu bude omogućeno da ode kao slobodan čovek, bez mrlje na svom ugledu... i a uživa u miru čijem je stvaranju doprineo", rekao je u završnoj reči Stanišićev branilac Vejn Džordaš.

Stanišić je, zajedno sa svojim pomoćnikom i prvim komandantom "crvenih beretki" Simatovićem, optužen za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila.

Ta krivična dela u optužnici su kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti i kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

U nastavku rasprave, završnu reč izložiće odbrana drugooptuženog Simatovića.

Raspravno veće predsedavajućeg Alfonsa Orija presudu će izreći naknadno.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije Sablja posle ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojica su izjavila da nisu krivi.

Suđenje je, posle jednog neuspešnog pokušaja, počelo juna 2009, a izvođenje dokaza završeno je 17. septembra 2011. Tužioci su pred sudije izveli 62 svedoka, a u odbranu optuženih iskaz su dala 33 svedoka.

Više puta pre i tokom procesa, Tribunal je optužene puštao na privremenu slobodu.

U procesu slede završne reči odbrane Simatovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: