Optimizam u razgovoru s Merkelovom

Predsednik Tomislav Nikolić poručio je u razgovoru s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da Srbija ima jasne stavove o KiM, ali i jasnu ambiciju - ulazak u EU.

Izvor: B92

Sreda, 30.01.2013.

18:49

Default images

Savetnik predsednika Marko Đurić rekao je Tanjugu da je predsednik Nikolić na sastanku s nemačkom kancelarkom, na marginama Samita u Čileu, istakao da Srbija ima ambiciju da ostvari članstvo u EU štiteći pri tome svoje nacionalne interese, rekao je Tanjugu

Đurić je povratku iz Santjaga ocenio da je u razgovoru s Merkelovom preovladao optimizam i da su obe stranke bile zadovolje.

"Srbija ima jasne stavove kada je reč o Kosovu i Metohiji, a isto tako i jasnu ambiciju da ostvari članstvo u EU štiteći svoje nacionalne interese", kazao je Đurić i dodao da je još jednom istaknuto da će Srbija ispunjavati kriterijume i sprovoditi unutrašnje reforme zbog sebe, a da će zbog svog kredibiliteta primetiti dogovore koji su prethodno postignuti u Briselu.

Upitan da li je bilo "zavrtanja ruku", kako se to govorilo prilikom posete Merkelove Beogradu avgusta 2011. godine, kada je zatražila ukidanje takozvanih paralelnih institucija na severu KiM, Đurić je rekao da je "ton tokom ovih razgovora bio pozitivan".

"Obe strane su izašle zadovoljne i mi ćemo u narednom periodu nastaviti da tražimo način da na najvišem nivou razmenjujemo mišljenja i sa Nemačkom i sa svim drugim ključnim zemljam EU kako bismo osigurali ispunjenje naših prioriteta i kada je reč o Kosovu i o dobijanju datuma za početak pregovora", kazao je Đurić Tanjugu.

"Povratak Srbije u Latinsku Ameriku"

Predsednik Nikolić održao je na marginama samita u Čileu mnogo bilateralnih sastanaka sa najvišim funkcionerima zemalja Latinske Amerike, Evrope i znaničnicima Evropske unije.

Posetom predsednika Tomislava Nikolića Čileu Srbija je, posle dve decenije pauze, na velika zvona najavila povratak u Latinsku Ameriku, rekao je Đurić, koji očekuje razvoj ekonomske saradnje i otvaranje diplomatsko-konzularnih predstavništava u latinoameričkim zemljama.

"Na tom kontinentu žive narodi i zemlje koji su veliki prijatelji Srbije. Politički odnosi koji sa njima jesu odlični nisu prekidani ni u najtežim vremenima, ali su aktuleni ekonomski odnosi u disproporciji. Želimo da obim razmene koji imamo sa tim zeljama bude daleko veći nego danas, a za tako nešto postoje veliki potencijali na obema stranama", rekao je Đurić Tanjugu po povratku iz Čilea, gde je predsednik Srbije predvodio državnu delegaciju na samitu Zajednice zemalja Latinske Amerike i Kariba (SELAK) i Evropske unije.

Samit u Santjagu, dodao je Đurić, okupio je zemlje koje proizvode više od trećine društvenog proizvoda na planeti zemlji, a Srbija je taj potencijal prepoznala i želi da ga iskoristi.

"U narednom periodu ćemo obnoviti rad diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u nekim latinoameričkim zemljama u kojima ih do sada nismo imali", najavio je Đurić.

On je dodao i da je samit za Srbiju značajan u simboličkom smislu, jer se pojavila sa ostalim zemljama članicama EU, ali je "imala komparativnu prednost budući da u političkom smislu prednjači u odnosima sa tim zemljama".

Kako je precizirao, zemlje EU razmišljaju o načinima kako da liberalizuju svoje ekonomske odnose sa zemljama Latinske Amerike i načine neke korake koje je naša zemlja već davno uradila.

Nikolić je u Čileu predvodio državnu delegaciju Srbije, koja se odazvala pozivu predsednika Čilea i uzela učešće na samitu Zajednice zemalja Latinske Amerike i Kariba i Evropske unije u Santjagu 26. i 27. januara ove godine.

Tema samita bila je „Investicije za ekonomski rast, socijalnu inkluziju i ambijentalnu održivost".

Predsednik Srbije je na marginama samita održao mnogo bilateralnih sastanaka s najvišim funkcionarima zemalja Latinske Amerike, Evrope i zvaničnicima Evropske unije, koji su iskorišćeni za afirmaciju i unapređenje pozicije Srbije u tim delovima sveta, saopštio je ranije danas kabinet predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: