Male stranke traže više vlasti

Nepostojanje ugovora svih stranaka izazvalo tenzije u vladajućoj koaliciji. Mali partneri traže mesta među državnim sekretarima i u preduzećima, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Petak, 25.01.2013.

23:10

Default images

Nisu sve partije zadovoljne tretmanom i poštovanjem dogovora koji su sklopljeni prilikom formiranja parlamentarne većine.

Prvi je na to ukazao Sulejman Ugljanin, koji je zapretio da će izaći iz vlasti ako se ne potpiše sporazum o učešću SDA u vlasti. Nezvanično, on traži za svoje ljude i mesta pomoćnika ministara i čelne funkcije u javnim preduzećima.

Ugljanin, koji je i ministar bez portfelja i lider SDA, ranije večeras je postigao dogovor s prvim potpredsednikom Vlade Srbije i liderom SNS Aleksandrom Vučićem da se do ponedeljka potpiše sporazum.

Ostale stranke ne ucenjuju napuštanjem vladajućeg bloka, ali očekuju da se ispune svi dogovori utanačeni tokom postizbornih kombinatorika.

Rasim Ljajić, predsednik SDPS, kaže za ”Novosti” da ni njegova stranka nema pisani koalicioni sporazum, jer je njemu važnije da partneri drže reč:

"Ali, ni ta reč još nije ispoštovana. Jedino je SNS bio korektan i oni su nam sa svoje kvote obezbedili učešće u vlasti. Nemamo predstavnike ni u javnim preduzećima ni u nadzornim odborima, osim u Telekomu, što nam pripada resorno. Očekujem dogovor, ali nećemo ucenjivati jer nam je stabilnost države važnija od stranačkih pitanja", kaže on.

SPS, PUPS, JS pre izbora su stavili na papir proporciju po kojoj će se deliti mandati, ali su se o drugim funkcijama dogovarali usmeno.

"Nisu me interesovala ministarska mesta, već ispunjenje onoga što smo obećali građanima. Zasada sam zadovoljan kako se Dačić i Krkobabić bore za te ciljeve", rekao je Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije.

U URS je pre izbora bila utanačena proporcija mandata na izbornoj listi, ali u toj širokoj koaliciji nije bilo kvota za učešće u izvršnoj vlasti.

"Za mesta pomoćnika ministara, direktore javnih preduzeća i uprava ne mogu da se kandiduju, jer su to mesta za profesionalce. Da smo radili partnerski svedoči i to što ćemo uskoro prerasti u političku partiju", kaže Marko Selaković iz URS-a.

Milan Knežević, potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, koja je bila na izbornoj listi SNS, kaže nam da naprednjaci nisu ispunili neke stavke iz koalicionog sporazuma s njima.

"Dobili smo mandat u Skupštini, ali ne i mesta državnih sekretara u resorima rada i ekonomije", kaže on.

Marjan Rističević, predsednik Narodne seljačke stranke, koja je takođe bila u naprednjačkom bloku, dobio je mesto u Skupštini, ali tvrdi da su mu partneri obećali i ”činovnička mesta u Ministarstvu poljoprivrede”:

"Od toga nije bilo ništa, ali ja nisam čovek koji se buni", objašnjava on.

Predsednik Romske partije Srđan Šajn zadovoljan je saradnjom sa SNS, u čijem taboru je i nastupio na đurđevdanskim izborima.

"Dobili smo mesto u parlamentu, a uskoro će pri Vladi biti formiran i Savet za integraciju Roma, što je, takođe, bilo dogovoreno sa naprednjacima", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: