Svetosavskom slogom do odbrane KiM

Žarko Obradović kaže da delo i aktivnosti Svetog Save treba da budu osnovna poruka kada Srbija vodi borbu za očuvanje teritorijalnog integriteta i identiteta.

Izvor: Beta

Petak, 25.01.2013.

21:06

Default images

"Samo svetosavskom slogom i jedinstvom, prevladavanjem uskih i stranačkih za račun opštih i društvenih interesa možemo u postojećim, veoma kompleksnim okolnostima, postići optimalnu meru u odbrani Kosova i Metohije i zaštiti naših sunarodnika u južnoj srpskoj pokrajini i očuvanju tamošnjih svetinja", rekao je ministar na Svetosavskoj akademiji.

Obradović je ocenio da je Sveti Sava svojim radom u oblastima obrazovanja, diplomatije, crkve i zakonodavstva u istorijsko pamćenje i moralni kod srpskog naroda usadio temeljne civilizacijske i ljudske vrednosti koje traju.

"Želja i upornost da se unapredi postojeće i uhvati korak sa savremenim svetom je ono što njeogo delo čini trajnim", rekao je on.

Ministar prosvete je ocenio da je ključni motiv i glavna svrha obrazovanja borba za modernu Srbiju, jer su znanje i obrazovanje nezamenljivi činioci u razvoju zemlje.

Dodao je da Srbija, uprkos krizi i brojnim ograničavajućim faktorima, ima dobre rezultate u obrazovanju i kao primer naveo brojne uspehe učenika na međunarodnim takmičenjima i rangiranje Beogradskog univerziteta na Šangajsku listu 500 najboljih.

"Uveli smo desetine novih strukovnih profila, napravili napredak u dijalogu sa sindikatima, radili na inkluziji ugroženih grupa u obrazovni proces", rekao je Obradović i dodao da deljenje besplatnih udžbenika ne predstavlja rasipništvo, već najbolji dokaz solidarnosti.

Svečanosti u beogradskom Centru "Sava" su prisustvovali i premijer Srbije Ivica Dačić, patrijarh SPC Irinej, nadbiskup Stanislav Hočevar, izaslanik predsednika Srbije Oliver Antić, princ Aleksandar Karađorđević, predstavnici Vojske Srbije, Vlade, pokrajinskih organa i lokalnih zajednica, ambasadori, predstavnici univerziteta, akademici, sportski, kulturni i drugi javni radnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: