"Rasizam u SAD i dalje postoji"

Američko društvo se promenilo nakon izbora Baraka Obame, ali borba protiv rasizma u SAD još nije završena, smatraju učesnici tribine u Vašingtonu.

Izvor: Tanjug

Petak, 25.01.2013.

20:19

Default images

Na skupu, koji je organizovala nevladina organizacija "Nju Amerika faundejšn" (New America Foundation), učestvovali su univerzitetski profesori, novinari i pisci, iznoseći ocenu da je novi Obamin mandat podstrek za dalju emancipaciju društva.

"Razmišljanja ljudi su se promenila, a da oni toga nisu ni svesni", rekla je potpredsednica "Kelog fondacije" Gejl Kristofer, dodajući da to ne znači da je rasizam iskorenjen, ali da je svakakao potrebno više empatije u američkom društvu.

Aktivistkinja za prava manjina je ocenila da je odnos medija u SAD prema Afro-Amerikancima bolji nego pre pet godina.

Optimizam da sa Obamom Amerika napreduje izneo je i urednik u "Vašington postu" Dag Blekmon, kazavši da su danas šanse za jednaka prava crnaca neuporedivo bolja nego tokom proteklih decenija.

"U ovoj zemlji, na jugu, do pre sto godina smo imali robove, iako je taj sistem zvanično bio ukinut posle građanskog rata", kazao je Blekmon, koji je i autor nekoliko knjiga o robovlasništvu u SAD.

Profesor sociologije sa Jejl unverziteta Ilajdža Anderson upozorio je da i pored toga što mnoge Afro-Američke porodice danas čine srednju klasu u SAD, veliki broj njihovih sunarodnika i dalje živi u getoima velikih gradova.

"Tu se ništa nije promenilo, nasilje, ubistva, ulična pravda, jer za drugu ne znaju, to je realnost koju vidimo u Filadelfiji, Detroitu, Obaminom rodnom Čikagu", istakao je ovaj profesor.

Prema zvaničnim podacima, 27,6 odsto crnih porodica živi ispod granice siromaštva u Americi, u odnosu na prosek od 15 odsto na nivou cele države. Takođe, blizu 20 odsto nema nikakvu vrstu zdravstvenog osiguranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: