Đilas: Više novca za obrazovanje

Ulaganje u obrazovanje nije rashod, već prihod, kaže gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, najavljujući da će grad uložiti više pažnje i sredstava u obrazovanje.

Izvor: Tanjug

Petak, 25.01.2013.

19:43

Default images

"U ovoj zemlji još nismo shvatili da ulaganje u obrazovanje nije rashod, već da predstavlja prihod. Kada to budemo shvatili biće nam svima lakše, a ova zemlja će biti razvijenija, prosperitetnija i srećnija za život", rekao je Đilas na prijemu koji je u Starom dvoru organizovan za direktore beogradskih škola, povodom 27. januara - Svetog Save.

Gradonačelnik Beograda kazao je da u Srbiji nije pitanje broj nastavnika i da ona neće uštedeti ukoliko u svakoj školi otpusti ili proglasi tehnološkim viškom jednog ili dva profesora, već je pitanje imaju li nastavnici adekvatan program, da li program može da se smanji i kako da se omgući nastavnicima da što više razgovaraju sa decom kako bi ona postala bolji ljudi.

"Ako u tome uspemo, imaćemo mnogo više tolerancije, a mnogo manje agresivne dece", kazao je Đilas.

Prema njegovim rečima, ako svi rade na poboljšanju obrazovanja i ako se u tu oblast ulaže dovoljno, možda će u Srbiji biti potrebno još 20.000 novih profesora, nastavnika i učitelja koji će deci pomoći u savladavanju gradiva, kao i da postanu bolji ljudi.

"Kada dođemo do toga da u Srbiji sa jednocifrenog procenta onih sa visokim obrazovanjem pređemo na dvocifreni procenat ,onda ćemo nešto uraditi", smatra Đilas.

On je najavio da će grad i dalje ulagati u obrazovanje, podsećajući da je već dosta toga uradio na tom planu, poput obezbeđivanja dva kompleta udžbenika za školarce.

Đilas je obećao da će grad učiniti sve da se zaštiti profesorsko-nastavnička profesija, kao i da će pomoći deci da bi ova zemlja, kako je napomenuo, krenula napred.

Prijemu u Starom dvoru prisustvovali su i zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić, direktorka vladine Kancelarije za saradnju sa crkvama i tradicionalnim verskim zajednicama Mileta Radojević, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: