Jagland: Dijalogom do pomirenja

Nastavak dijaloga i postizanje zajedničkog jezika dovešće do neophodnog pomirenja i bezbednosti za sve na Kosovu, kaže generalni sekretar SE Torbjorn Jagland.

Izvor: Tanjug

Petak, 25.01.2013.

19:21

Default images

Uzimajući u obzir istorijsku pozadinu, svi moraju shvatiti da je jedini način da se ide napred postizanje zajedničkog jezika Beograda i Prištine, što će dovesti do pomirenja i sigurnosti za sve, izjavio je on.

"Treba preduzeti praktične korake, iskoristiti vreme, a stvari ne treba gurati više nego što obe strane mogu da prihvate. Trenutno postoji klima saradnje i mi ne želimo da učinimo išta što bi škodilo toj pozitivnoj klimi", kazao je on u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Nastavak dijaloga i postizanje zajedničkog jezika "dovešće do neophodnog pomirenja i bezbednosti za sve ljude koji žive na Kosovu, uključujući i Srbe na severu, ali i za sve Kosovare", rekao je on i pozvao na korišćenje pragmatičnih pristupa i iznalaženje konkretnih rešenja za bezbednost svih.

Jagland je poručio da svi treba da se okrenu dijalogu Prištine i Beograda, jer je to, kako je rekao, "jedini način", ocenivši da je dobar pristup kakav je evropski komesar za proširenje Štefan File izneo juče u Savetu Evrope da dve strane treba da normalizuju odnose kako jedna drugu ne bi blokirale na putu integracija.

Upitan da li Kosovo ima razloga da bude zadovoljno Rezolucijom i preporukama koje je Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila u utorak, Jagland je rekao da bi, kako smatra, obe strane (i Priština i Beograd) trebalo da budu time zadovoljne i da bi to trebalo staviti u kontekst njihovog konstruktivnog dijaloga.

Rezolucija o Kosovu koju je PS SE usvojila ove nedelje predviđa direktne kontakte ove organizacije s kosovskim vlastima, istakao je on, ali je dodao da to ne menja statusno neutralni položaj, već da se tako nešto može desiti samo u kontekstu dijaloga Prištine i Beograda i na osnovu Rezolucije 1244.

"Mi u Savetu Evrope možemo doprineti na konstruktivan način, održavajući kontakte sa obe strane, posebno tako što ćemo nastaviti sa nekoliko važnih projekata koje imamo sa Evropskom unijom. Takođe, sada ćemo moći da upotrebimo i neka od naših nadzornih tela na Kosovu, što će biti veoma važno za građane Kosova, ali i za Beograd", rekao je Jagland.

Na opasku da je predložio interakciju i direktan kontakt između zvaničnika Saveta Evrope i vlasti na Kosovu kad je reč o sprovođenju programa i aktivnosti SE, što zvaničnici na Kosovu smatraju korakom bliže za Kosovo ka članstvu u SE, Jagland je odgovorio: "Ovaj novi korak sa naše strane mora se posmatrati u kontekstu statusno neutralnog položaja i na osnovu Rezolucije 1244. To ne želimo promeniti".

On je, međutim, napomenuo da je za SE važno da ima direktne kontakte s pravim ljudima iz kosovskih vlasti kako bi sproveli neke projekte koji su važni za obe strane i da, ukoliko SE upotrebi neka od svojih nadzornih tela na Kosovu, naravno da treba direktno da komunicira s kosovskim vlastima.

Upitan šta se može desiti ukoliko Kosovo podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope, pošto su kosovski zvaničnici najavili da će uskoro to učiniti i pošto se najavljuje otvaranje generalnog konzulata u Strazburu, Jagland je rekao da je, kad je reč o konzulatu u Strazburu, to pitanje vlasti u Francuskoj i na Kosovu i da to nema veze sa SE.

"Naravno, oni će komunicirati sa nama, ali to je nešto drugo", rekao je on, dodavši da nije čuo o mogućnosti podnošenja takvog zahteva i da će se SE njime baviti kada bude stigao, u zavisnosti od toga šta će države članice odlučiti o tome.

"Ali moj utisak je da postoji jasna većina u delegacijama koje žele da vide dalji tok dijaloga i kakav će biti krajnji rezultat toga", napomenuo je generalni sekretar SE.

Što se tiče aktivnosti i programa SE na Kosovu, Jagland je izdvojio, kao veoma značajno za sve koji žive na Kosovu, očuvanje verskih objekata i istorijskih spomenika u tom delu Evrope, dodavši da SE radi i na obrazovanju, ali i da je na Kosovu važna upotreba nadzornih tela kako bi se pratilo poštovanje ljudskih prava.

On je pozvao sve strane na uzajamno poštovanje veroispovesti, spomenika i svetinja, kao i na uzdržavanje od akcija koje mogu biti shvaćene kao provokacije, jer je to, kako je rekao, veoma opasno, naročito na Balkanu.

Upitan da prokomentariše ovonedeljeno usvajanje preporuka PS SE za nacrt Konvencije u borbi protiv trgovine organima, Jagland je odgovorio da je to u rukama Euleksa.

"Mi nemamo pravo na istragu i to rade oni koji ga imaju. Ne znam dokle se stiglo, ali je veoma važno da je istraga u toku jer su to takođe mere izgradnje poverenja", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: