Preventivni pregledi u Svratištu

U Svratištu za decu ulice u Beogradu počeli preventivni pregledi kako bi se utvrdilo da je li neko od korisnika, zaposlenih i volontera oboleo od turbekuloze.

Izvor: B92, Blic

Petak, 25.01.2013.

18:52

Default images

Kod jednog korisnika otkrivena je tuberkuloza u oktobru. Taj dečak je, kako nam je rekla Milica Đorđević, direktorka Centra za integraciju mladih, još tada izlečen. Sada su organizovani preventivni pregledi, istakla je ona.

"Blic" je ranije javio da je tim lekara počeo je preglede svih korisnika, zaposlenih i volontera, pošto su kod jednog korisnika otkrili tuberkulozu.

U dogovoru sa Zavodom, potpise staratelja za decu mlađu od 14 godina su sakupili terenski radnici Svratišta, koji inače rade sa porodicama korisnika.

Testirаnje prve grupe korisnikа mlаđih od 14 godinа pedijаtrijski tim Zаvodа obаviće u ponedeljak u prostorijаmа Svrаtištа.

"Deca stalno iz Svratišta izlaze i vraćaju se, a da bi se neko zarazio potebno je da bude u češćem i bližem kontaktu sa zaraženim, što ovde nije slučaj. Dete koje ima tuberkulozu zaraženo je u porodičnom okruženju. Uspeli smo da sakupimo potpise staratelja za decu mlađu od 14 godina i u ponedeljak počinje testiranje", kaže za "Blic" prim. dr Lidijа Sаgić, nаčelnica Odeljenjа zа plućne bolesti i tuberkulozu dece i omlаdine.

Ona napominje da je tim lekara iz Zavoda tokom decembra 2012. pregledao decu stariju od 15 godina i da među njima nije bilo zaraženih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: