SAD osuđuju vandalizam na Kosovu

Sjedinjene Američke Države osuđuju nasilje i vandalizam na Kosovu usmerene protiv srpske zajednice, izjavio je ambasador SAD pri OEBS-u Ien Keli.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2013.

22:33

Default images

SAD pozivaju sve strane u sporu oko spomenika u Preševu da nastave da traže rešenje.

“Nastavljamo da podržavamo rad misije OEBS u Srbiji u naporima da olakša dijalog između Vlade Srbije i albanske zajednice na jugu Srbije”, istakao je Keli na današnjoj sednici Stalnog saveta OEBS-a u Beču.

On je, takođe, naglasio da SAD oštro osuđuju akte vandalizma i nasilja koje imaju za metu srpsku zajednicu na Kosovu kao odgovor na odluku donetu u Beogradu u vezi spomenika u Srbiji.

“Pozivamo kosovske vlasti da istraže te zločine i spreče buduće nelegalne akcije odmazde”, istakao je Keli.

SAD ohrabruju sve strane da pokažu uzdržanost i izbegavaju izjave ili akcije koje bi vodile ka povećanju tenzija, preneo je on, pozivajući one na Kosovu i u Albaniji da se uzdrže od protesta i podrže miroljubivo rešenje ovih pitanja.

“Pitanja kao ova ne bi trebalo da se dižu na nivo odgovora koji sada vidimo. Ona skreću pažnju sa pitanja koja treba rešiti na Balkanu, pitanja koja zahtevaju zajedničke napore, kompromis i dijalog. Vlada Srbije i predstavnici lokalnih vlasti zajednica na jugu Srbije moraju da se angažuju konstruktivno u suočavanju sa ekonomskim, socijalnim i političkim izazovima. Zbog toga ohrabrujemo sve strane da nastave da traže održivo rešenje u ovoj raspravi, uz podršku misije OEBS, kako bi mogli da se vrate suočavanju sa širim pitanjima”, zaključio je Keli u obraćanju diplomatskim predstavnicima 57 zemalja članica OEBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: