SAD i Rusija mogu prevazići tenzije

Američki senator Džon Keri, kandidat za državnog sekretara SAD, kaže da je uveren da SAD i Rusija mogu da prevaziđu postojeće tenzije i da unaprede saradnju.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2013.

20:04

Default images

Keri je pred Komitetom za inostrane odnose američkog Senata, na saslušanju za potvrdu njegovog imenovanja, rekao da je nedavno bilo nazadovanja u odnosima s Moskvom, podsetivši na odluku Rusije da zabrani američkim državaljanima da usvoje rusku decu.

"Mislim da bi bilo neiskreno i naivno da sedim ovde i ne priznam svojim kolegama da je poslednjih godina bilo koraka unazad", kazao je Keri, ali je dodao da je Rusija sarađivala sa SAD u ključnim pitanjima, među kojima kontrola nuklearnog oružja, sankcije Iranu i trgovina.

Keri je tokom saslušanja istakao da SAD moraju da reše fiskalnu situaciju kod kuće da bi mogle da budu svetski lideri.

"Više nego ikad, spoljna politika je ekonomska politika", izjavio je Keri.

On je danas prvi put bio u ulozi onog koji je saslušavan, nakon što je 28 godina bio član Komiteta za inostrane odnose, kojim je predsedavao poslednje četiri godine.

Predsednik SAD Barak Obama je 21. decembra zvanično imenovao Kerija, nekadašnjeg predsedničkog kandidata Demokratske partije, za državnog sekretara.

Keri će na toj funkciji zameniti Hilari Klinton, koja je danas u obraćanju komisiji za njega rekla da je pravi izbor za taj posao.

Senator Bob Menendes, koji je predsedavao današnjem saslušanju, rekao je da je Keri prvi senator iz tog komiteta posle jednog veka koji je unapređen na funkciju u Kabinetu.

Keri je tokom saslušanja istakao da SAD moraju da spreče svaku ambiciju Irana da razvije nuklearno oružje.

Govoreći o situaciji u Siriji, Keri je rekao da je predsednik Bašar el Asad propustio istorijsku priliku da ojača odnose sa Zapadom i da je sada prekasno.

Keri je dodao da je Asad doneo neke loše odluke i da je njegovo vreme na čelu Sirije pri kraju.

Znatan deo svedočenja Keri je posvetio Vijetnamskom ratu i rekao da je svet danas mnogo komplikovaniji, s neraskidivo povezanim ekonomskim, zdravstvenim, demografskim i pitanjima životne sredine.

Keri je prvi od tri kandidata predsednika Baraka Obame koji će biti saslušani u Senatu.

Republikanac Čak Hejgel, kandidat za ministra odbrane, sledećeg će četvrtka morati da Komitetu za oružane snage odgovori na pitanja o svojim ranijim izjavama u vezi s Iranom, Izraelom, nuklearnim oružejm i vojnim izdacima.

Obamin kandidat za direktora CIA Džon Brenan će biti saslušan sledećeg meseca, a očekuje se će se većina pitanja odnositi na curenje poverljivih informacija i korišćenje bespilotnih letelica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: