Veran Matić na čelu Komisije

Glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić je na čelu Vladine Komisije za istinu o ubistvima novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2013.

17:59

Default images

Vlada Srbije danas je formirala Komisiju za razmatranje činjenica do kojih se došlo u istragama koje su vođene povodom ubistava novinara u Srbiji. Osnivanje ove Komisije dokaz je da u zemlji postoji ozbiljna politička i institucionalna volja da se reše ubistva novinara, izjavio je inicijator formiranja komisije Veran Matić.

"U ovom trenutku očigledno postoji politička volja, prvenstveno zahvaljujući prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću i direktoru policije Miloradu Veljoviću, koji su prihvatili da se formira jedna ovakva komisija", rekao on.

On je naglasio da ima obećanje predstavnika svih bitnih institucija da će imati uvid u njihova dokumenta, tako da će, kako je naveo, Komisija moći da napravi kompetentan pregled onoga šta se do sada zbivalo. Na osnovu toga će, naveo je Veran Matić, Komisija dati preporuke istražnim organima i tužilaštvu na koji način da se nastave istrage kako bi se prona[li izvršioci i nalogodavci ubistava.

"Imamo mogućnost da angažujemo strane istražitelje, strane ekipe i stručnjake i institucije kako bismo uspeli da pronađemo sve odgovore na pitanja koja su za sve nas već godinama veoma važna", rekao je Matić, koji je podsetio da je formiranje ove komisije pokrenuo još pre tri godine.
Veran Matić je precizirao da komisija ima mandat od dve godine, koji je moguće produžiti ukoliko ne bude dovoljno učinjeno.

Članovi Komisije, koja će raditi bez novčane nadoknade, pored Verana Matića, su i novinari Branislav Jovanović, Ljiljana Smajlović i Vesna Mališić. Pored njih, u komisiji su i direktor policije Milorad Veljović, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Rodoljub Milović i Slaviša Softić, i predstavnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Željko Rašeta, Ivica Petrović i Nebojša Vujičić.

Ranije je Jovo Ćuruvija, brat ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, izjavljivao da će komisija imati smisla samo ako u njoj budu ljudi kojima je stalo do pravde i istine.

Vlada Srbije je polovinom septembra prošle godine donela odluku o formiranju međunarodne komisije koja će istražiti nerešena ubistva novinara u Srbiji.

Pored predstavnika službi bezbednosti Srbije, tužilaštva i predstavnika medija, u radu komisije učestvovaće ugledni međunarodni istražitelji.

Centar za evro-atlantske studije iz Beograda uputio je danas Vladi Srbije i prvom potpredsedniku Aleksandru Vučiću zahtev za proširenje mandata komisije za ispitivanje ubistava novinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: