DS isključuje Petrovića i Jeremića?

Izvršni odbor DS je na sednici doneo odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv narodnih poslanika Dušana Petrovića i Vuka Jeremića.

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2013.

23:09

Default images

Odluka je doneta na osnovu predloga predsednika Demokratske stranke Dragana Đilasa, a zbog kršenja odluke Glavnog odbora DS od 27. decembra 2012. godine.

Na sednici je odlučeno da se protiv Petrovića i Jeremića pokrene postupak za njihovo isključenje iz stranke, ali kako je Tanjugu rečeno, nije izvesno da će se taj postupak po obojicu okončati na isti način.

Sednica Izvršnog odbora Demokratske stranke u sedištu stranke u Krunskoj ulici u Beogradu trajala je sat i po, a do sada niko od funkcionera te stranke nije davao izjave nakon sastanka.

Predsedništvo stranke je krajem prošle sedmice u Despotovcu zatražilo da se pokrene inicijativa za Petrovićevo isključenje iz stranke, što je i učinjeno.
Dušan Petroviæ (Foto: Tanjug, arhiva)
Predsedništvo stranke je krajem prošle sedmice u Despotovcu zatražilo da se pokrene inicijativa za Petrovićevo isključenje iz stranke, što je i učinjeno. Petrović je uoči sednice rekao da je siguran da Izvršni odbor DS neće podržati inicijativu Dragana Đilasa da bude isključen iz stranke.

On je naveo da je siguran da će članovi IO imati snage da kažu ono što zaista misle i da zato neće biti potrebe da se žali Statutarnoj komisiji, kao drugostepenom organu zbog odluke tog stranačkog tela.

Petrović je očekivao da će iduće sedmice dobiti priliku da se izjasni pred nadležnim organom stranke, a to je IO, gde će, kako je naglasio, reći sve što ima o onome što stoji u predlogu za pokretanje postupka.

Predsednik IO Dušan Elezović je objasnio u ponedeljak da procedura isključenja, ukoliko do nje dođe, može da bude sprovedena na više načina - od lokalnog do okružnog nivoa, pa i Predsedništva stranke.

"Želim da verujem da će Demokratska stranka u svojim organima da pronađe snage da ne postupi po jednom ovako besmislenom predlogu koji je Đilas dao, to je štetno za sve", rekao je Petrović.
Foto: Beta, Arhiva
On očekuje da će iduće sedmice dobiti priliku da se izjasni pred nadležnim organom stranke, a to je IO, gde će, kako je naglasio, reći sve što ima o onome što stoji u predlogu za pokretanje postupka.

Prema njegovim rečima, Đilas vodi revanšističku politiku, a ozbiljnu politiku nije predstavio ni stranci ni građanima. Petrović je ponovio da smatra da je prava politika ona koju je on predstavio, a to je politika suštinske decentralizacije.

"Umesto da otvorimo polemiku o politici, da li je taj predlog dobar, da li ima mane ili neka druga politika treba da bude politika DS, stigla je inicijativa o jednoj neverovantnoj stvari", rekao je on i podsetio da u Srbiji po zakonu i Ustavu poslanici imaju kapacitet da rasplažu svojim mandatima.

Kako su ranije Tanjugu rekli u toj stranci, zahtev za isključenje Petrovića "još niko nije video", pa se očekuje da taj akt bude danas predstavljen članovima Izvršnog odbora. Pojedini članovi Izvršnog odbora ni kasno u sredu nisu dobili ni dnevni red sednice.

Predsednik Izvršnog odbora DS Dušan Elezović rekao je u ponedeljak Tanjugu da postupak za isključenje Petrovića iz te stranke još nije pokrenut, a da Vuk Jeremić, koliko je njemu poznato, još nije obavestio stranku o svom stavu u vezi sa vraćanjem poslaničkog mandata.

Elezović je objasnio da procedura isključenja, ukoliko do nje dođe, može da bude sprovedena na više načina - od lokalnog do okružnog nivoa, pa i Predsedništva stranke.

"Onaj ko ne poštuje odluke Glavnog odbora, taj se, u stvari, samoisključio iz Demokratske stranke, a sve ostalo je tehnika. Dušan Petrović je rekao da neće vratiti mandat. Ako ostane pri tom stavu, očekujem da ga organi stranke isključe. Od Vuka Jeremića očekujemo konačan stav u narednih nekoliko dana", rekao je lider DS Dragan Đilas pre nekoliko dana nakon sednice Predsedništva DS-a u Despotovcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: