File u nenajavljenoj poseti Skoplju

Evropski komesar za proširenje Štefan File boravio je danas u nenajavljenoj poseti Makedoniju, gde je razgovarao i sa premijerom Nikolom Gruevskim.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.01.2013.

21:28

Default images

Mediji nezvanično saznaju da je izrazio razočarenje što se politički dijalog, umesto u institucijama, vodi na ulicama.

U saopštenju Kancelarija EK u Skoplju se navodi da je današnja poseta i susreti sa makedonskim državnim rukovodstvom logičan sled dešavanja nakon sastanka Evropskog saveta u decembru u Briselu.

U saopštenju se najavljuje da će se File uskoro vratiti u Skoplju u kontekstu pristupnog dijaloga na visokom nivou i da je evropski komesar u susretima razmatrao pripreme za prolećni izveštaj Komisije, od kojeg zavisi da li će Makedonija imati šanse da dobije datum za pregovore za članstvo u EU.

Kako izveštavaju makedonski mediji, pozivajući se na neimenovane izvore, File se interesovao za izjavu lidera SDSM Branka Crvenkovskog, datu juče posle susreta lidera opozicije, da ukoliko nema prevremenih parlamentarni izbora u mart, opoziciji povlači blanko podršku za bilo koje rešenje u sporu sa Grčkom koje bi postigla Vlada.

File je navodno, prenose mediji, zatražio od svih političkih stranaka da pokažu odgovornost i izrazio je razočarenje što se politički dijalog, umesto u institucijama, vodi na ulicama.

Eksperti u Makedoniji posetu Filea tumače kao zabrinutost Brisela za političku krizu u Makedoniji, ali i podršku EK evropskim integracijama zemlje.

Sa Fileom je u Skoplju bio i direktor Generalnog direktorata za proširenje Stefano Sanino.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: