Azilanti ucenjuju Austriju

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl Lajtner protivi se izmeni zakona o azilu, koju traže izbeglice koje su 31 dan štrajkovale glađu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.01.2013.

19:07

Default images

Podnosioci zahteva za dobijanje azila, koji su već više dana u bečkoj crkvi Votivkirhe, odlučili su da privremeno obustave štrajk glađu, ujedno dajući rok do 1. februara austrijskim vlastima da izmene zakon.

Oni traže "strukturalnu izmenu zakona o azilu, između ostalih i dobijanje dozvole za rad za vreme rešavanja molbe za dobijanje azila“.

Azilanti su naglasli da "ne žele da uništavaju dobar obrazovni, radni i socijalni sistem u Austriji“ i apeluju na građane da im se omogući da žive.

Ministarka Mikl Lajtner, međutim, ponovila je da se protivi strukturalnim izmenama sistema za dobijanje azila.

Takođe je odbila i predlog šefa poslaničkog kluba vladajuće Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Jozefa Čapa i nevladinih organizacija da se dodeli šestomesečna radna dozvola podnosiocima molbe za dobijanje azila.

Dok izbeglice, posle zaključenja procesa dobijanja azila, u Austriji dobijaju dozvolu za rad, podnosioci molbi za vreme rešavanja, koje je veoma dugo, de fakto imaju zabranu da rade.

Zakon o zapošljavanju stranaca bi im omogućio dozvolu za rad nakon tri meseca, ali na osnovu uredbe Ministarstva privrede to se odnosi samo na sezonsku radnu snagu.

Izbeglice se žale i na slab kvalitet prevodilaca u procesu dobijanja azila, što namerava da reši ministarka.

U crkvi Votivkirhe je 31 dan štrajkovalo glađu oko 40 izbeglica, koji su se odlučili na privremenu obustavu štrajka iz zdravstvenih razloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: