Cvijan: Optužbe DS besmislene

DS podnela krivičnu prijavu protiv Vladimira Cvijana zbog ometanja pravde, a LDP zahtev za njegovu smenu na mesto predsednika Odbora. Cvijan: Besmislene optužbe

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2013.

12:49

Default images

"Na besmislene optužbe DS imaću uvek isti komentar, odnosno neću odgovarati, jer kada su imali priliku da vode pravosuđe vodili su ga na način kako su ga vodili", rekao je Cvijan, koji je predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i dodao da je DS prošlost Srbije i srpskog pravosuđa.

Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Borislav Stefanović izjavio je ranije danas u Skupštini Srbije da je ta stranka danas podnela krivičnu prijavu protiv Cvijana zbog, kako je rekao, pritiska na sud u korist svog branjenika optuženog za šverc narkotika.

U prijavi su navedeni dokazi da je Cvijan, advokat iz Beograda, pretnjama pokušao da izdejstvuje puštanje iz pritvora Ivana Pavlovića, optuženog za trgovinu drogom.

Za krivično delo ometanja pravde zaprećena je kazna od tri meseca do pet godina zatvora, kao i novčana kazna, navodi se u saopštenju DS.

Funkcionerka DS i bivša ministarka pravde Snežana Malović najavila je juče podnošenje prijave protiv Cvijana, zbog krivičnog dela ometanja pravde, a Božidar Đelić je danas ponovio da je Cvijan u više navrata tražio da njegov klijent, koji ima kriminalnu prošlost, bude pušten iz pritvora.

Cvijan je, navodno, tražio to od sudije Mesarovića, koji je sin predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović.

Cvijan je juče rekao da su optužbe nekadašnje ministarke pravde Snežane Malović besmislene, a Srpska napredna stranka, čiji je Cvijan član, saglasna je da se ispitaju navodi iz krivične prijave.

A LDP traži smenu

Takođe, poslanička grupa LDP podnela je skupštinskom Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo zvaničan zahtev za smenu Cvijana zbog toga što je, kako se navodi, u više navrata "teško narušio princip podele vlasti, nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva".

LDP u zahtevu traži sazivanje sednice tog odbora sa jedinom tačkom dnevnog reda - smenom Cvijana. U zahtevu LDP, u koji je Tanjug imao uvid, piše da ta stranka smatra da je apsolutno nedopustivo da Cvijan, koji je predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, ostane na toj važnoj funkciji posle javnih postupaka kojima je "ugrozio integritet i ugled Odbora".

"Kao što je poznato, predsednik Odbora je u javnim istupima, u više navrata, teško narušio princip podele vlasti, nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva, neke od ključnih principa našeg ustavnog i zakonskog poretka, koji je kao poslanik, a posebno kao predsednik Odbora zaa ustavna pitanja i zakonodavstvo dužan da štiti", stoji u zahtevu LDP.

Cvijan je, kako se dalje navodi, na "skandalozan način", pretio nosiocima sudijskih funkcija, tvrdeći da "od njegove volje, odnosno u zavisnosti od toga da li će predsednica Vrhovnog kasacionog suda podneti ostavku zavisi i to da li će se u odnosu na nju ili neka druga lica voditi krivični postupci".

Liberali kažu da predsednik Odbora nije ni tužilac ni sudija i da nema pravo da se bavi ucenama i da uopšte odlučuje o tome da li će se protiv bilo koga voditi odgovarajući postupci "u zavisnosti od toga da li su ispunjena njegova politička ili druga očekivanja".

"Cvijan je i posle inicijalnog skandala koji je izazvao nastavio da se na bahat i necivilizovan način odnosi prema obavezama koje kao predsednik Odbora ima, pokazujući da ili ne razume, ili potpuno namerno brutalno krši neke od osnovnih principa pravne države i vladavine prava koje je, kao predsednik Odbora, naročito dužan da poštuje", navodi se u obrazloženju zahteva za smenu Cvijana.

"Iz ovih razloga smatramo da je neophodno u vrlo kratkom roku održati sednicu Odbora na kojoj bi se njegovi članovi izjasnili o predlogu za smenu predsednika Odbora", kaže LDP.

Ta stranka je prethodno zatražila od Cvijana da podnese ostavku ili će, u suprotnom, kako je navela, pokrenuti postupak za njegovu smenu.

SNS: Neozbiljna inicijativa LDP

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Zoran Babić izjavio je, povodom zahteva LDP, da takve inicijative deluju neozbiljno kada dolaze iz LDP.

"To šta LDP ume, to što lider LDP (Čedomir Jovanović) ume, vidimo i sada prilikom raznih privatizacija u kojima je učestvovao i po bahatom trošenju novca koji ne može da se zaradi samo od poslaničke plate, i još po mnogim drugim stvarima, od Šilerove pa nadalje, što se vezuje sa LDP", rekao je Babić novinarima u Skupštini.

Povodom krivične prijave protiv Cvijana koju je podnela DS zbog pritiska na sud, Babić je rekao da će svi elementi iz te krivične prijave biti ispitani ali da će biti ispitana i odgovornost za reformu pravosuđa.

On je naveo da je neozbiljno da takve optužbe dolaze od ljudi koji su 12 godina vodili državu koja je po kriminalu i korupciji i u Evropi i u svetu u vrhu lestvice, a po životnom standardu građana na dnu.

LDP: Funkcioneri SNS kriminalizuju političke protivnike

Funkcioneri Srpske napredne stranke svakoga dana kriminalizuju političke protivnike, koristeći se tabloidima, najgorim radikalskim lažima i metodama kojima se pre njih u Srbiji jedino služio Vojislav Šešelj, saop[tio je LDP.

Na normalnu političku aktivnost kao što je zahtev jedne parlamentarne stranke za smenu predsednika Odbora za ustavna pitanja jer u medijima, po sopstvenom priznanju, smenjuje, hapsi i ogranizuje hajke protiv svih koji se sa njim ne slažu, Srpska napredna stranka reaguje bahato i preti svojim političkim protivnicima.

U svojoj političkoj karijeri, Zoran Babić je već jednom bio organizator mitinga sa kojeg se najavljivala smrt, kao deo kampanje kriminalizacije Zorana Đinđića koja je bila medijska podrška ubistvu prvog demokratskog premijera Srbije, kažu iz LDP-a.

Zato danas Babić i njemu slični u novoj stranci samo vraćaju dugove iz prošlosti smenjujući Natu Mesarović koja je osudila Milorada Ulemeka Legiju, i obračunavajući se sa Liberalno demokratskom partijom koja neće odustati u borbi za otkrivanje potpune istine i pozadine političkog ubistva, saopšteno je iz ove stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: