HR: Policija traga za napadačima

U centru Zagreba, na Trgu bana Jelačića, noćas u 2.25 sati dogodila se nova eksplozija, u kojoj nema povređenih. Ministar policije: Nije reč o terorizmu.

Izvor: Beta

Sreda, 23.01.2013.

08:45

Default images

Policija je blokirala zagrebački trg i zajedno sa predstavnicima državnog tužilaštva izvršila istragu.

Na nadzornim kamerama koje je izuzela policija, u Ulici Pod Zidom snimljene su i četiri muške osobe u "golfu". Policija, prema neslužbenim informacijama, istražuje imaju li kakve veze s eksplozijom, navodi Index.hr.

Portal piše da je za sada poznato da se radilo o manjoj eksploziji, koja je odjeknula Trgom bana Jelačića.

Prema rečima načelnika zagrebačke policije Gorana Burušića, za sada se ne zna šta je eksplodiralo, da li eksplozivni uređaj ili pirotehnika.

"Izuzeli smo tragove i čekamo nalaze veštačenja", rekao je i dodao da su prvu informaciju o eksploziji dobili od policajca koji se našao u zoni eksplozije. Policija prikuplja snimke s kontrolnih kamera i pregleda ih, a građani se pozivaju da, ako su išta primetili, jave policiji.

Policija je razgovarala s ljudima koji su se u vreme eksplozije zatekli oko Trga, ali im nisu mogli reći ništa novo. Za sada nema privedenih na informativne razgovore, a ne može se ni potvrditi povezanost s dvema eksplozijama od 9. i 11. januara u zapadnom delu grada, za koje je osumnjičeni u pritvoru, rekao je Barušić.

Kancelarija za upravljanje kriznim situacijama Grada Zagreba saopštila je ranije da je oštećena samo jedna ploča kojom je popločan zagrebački glavni gradski trg.

Policiji su predati snimci s trga, a u toku je istraga o događaju. Kancelarija je saopštila i da će se posle istrage "znati o kakvoj se eksplozivnoj napravi radilo".

Indeks.hr dodaje da je eksplozivna naprava bila postavljena sa severne strane spomenika, a prema nezvaničnim informacijama, radi se o jačem pirotehničkom sredstvu. Svedoci kažu da se čula jaka eksplozija i da se sve zatreslo, ali dodaju da nisu u strahu, jer veruju da se radi samo o "neslanoj šali nekog provokatora".

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić izjavio je da noćašnju eksploziju u centru Zagreba ne bi povezivao s terorističkim aktom niti s prethodnim eksplozijama u Zagrebu.

"Klonio bih se bilo kakvog govora o terorizmu, s obzirom na to da je oštećena jedna ploča", rekao je novinarima Ostojić i dodao da će zagrebačka policija izvestiti javnost o noćašnjim događajima u Zagrebu.

Podsetimo, ovo je treća eksplozija u Zagrebu za manje od meseca. Pre ove, snažna eksplozija dogodila se 9. januara u Podsusedu na železničkoj pruzi, a druga 11. januara na autobuskoj stanici na Aleji Boloej. U toj eksploziji povrgeđen je 53-godišnji Vojislav Blažević, koji je ujedno i osumnjičen za postavljanje eksplozivnih naprava, a veruje se i da je povrede zadobio upravo tokom postavljanja bombe na autobuskoj stanici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: