Ističe vreme "večitim studentima"

Studentima koji su indekse dobili pre ”bolonje” vreme curi i poslednji rok da diplomiraju je predstojeća školska godina. Koliko ih ima niko precizno ne zna.

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2013.

22:53

Default images

Procenjuje da se njihov broj smanjio nekoliko puta i da ih je sada nešto više od 10.000. Samo na Univerzitetu u Beogradu je 6.814 "starih" studenata.

To su aktivni akademci, koji i dalje obnavljaju godine i polažu ispite, a daleko je više vlasnika indeksa koji su odustali od studija, ali su njihovi dokumenti i dalje na fakultetima.

"Pre samo četiri godine, oni koji su upisali pre 2006. godine činili su skoro polovinu svih upisanih studenata. Bilo ih je 39.746, a ”bolonjaca” 42.455. Sada ih je oko osam odsto od ukupno 86.618 aktivnih akademaca. Imamo i 639 ”starih” na magistarskim studijama", kažu na Univerzitetu u Beogradu. Najviše ”večitih” studenata je na velikim fakultetima, poput Pravnog ili Ekonomskog i većina ih je na završnim godinama. Ekonomski fakultet UB upisao je ove godine oko 1.800 ovih akademaca, od kojih će, procenjuju, više od polovine uspeti da završi pre isteka roka. Na Pravnom je većina na trećoj i četvrtoj godini, a na prvoj i drugoj ih ima po manje od stotinu.

"Za studente prve i druge godine, koji ne mogu da stignu da diplomiraju sledeće školske godine, omogućili smo prelazak na ”bolonju”, a svi položeni ispiti biće im priznati", objašnjava Miljko Varaljević, generalni sekretar Pravnog fakulteta.

I Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, kako bi pomogao ovim akademcima da što pre dođu do diplome, omogućio im je da ispite polažu u čak deset rokova tokom školske godine. "Među 10.061 aktivnim studentom, oko 500 je upisalo po starim programima. Interesovanje za nastavak studija među ”starim” akademcima je slabo. Za one koji su aktivni i imaju priličan broj položenih ispita imamo nekoliko mogućnosti - izdavanje diplome prvog stepena ili vrednovanje ispita i dobijanje zvanja po ”bolonji” - inženjera, diplomiranog inženjera ili mastera određene struke", kaže, za ”Novosti”, prof. dr Dragiša Vilotić, prodekan za nastavu FTN.

Za ceo univerzitet u Novom Sadu ne postoje precizni podaci kada je reč o ”večitim” studentima, ali procenjuju da ih ima nekoliko hiljada.

Ukoliko do kraja septembra naredne godine ovi akademci ne diplomiraju, izgubiće pravo na studije na matičnim fakultetima. Studenti Medicinskog fakulteta imaju za godinu duži rok da sve ocene upišu u indeks i da diplomiraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: